Задържаните с над 20 килограма марихуана на обща стойност над 400 хил. лева се оказаха баща, син и турски гражданин, който твърди, че случайно се е озовал в колата на местопрестъплението. Тримата мъже бяха арестувани на 26 януари при спецакцията на ГДБОП на „Рогошко шосе” в Пловдив.

Срещу Владимир Димитров /65г./ Димитър Димитров /35г./ и Керем Басуд /51г./ е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление – притежание с цел разпространение на високорисково наркотично вещество в особено големи размери – марихуана. За подобен вид престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода” от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева, пише TrafficNews.bg.

От прокуратурата поискаха най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” и за тримата мъже, с мотива, че всички са съпричастни към престъплението, за което са привлечени като обвиняеми, действията им са с висока степен на обществена опасност и има има опасност да се укрият и да извършат друго престъпление.

Красимира Трифонова: Невинни сме! Има заговор срещу нас

По делото е изяснено, че мъжете са арестувани на паркинг в Пловдив от служители на ГДБОП в автомобил с марка „Ситроен“, управляван от 65-годишният мъж.

При извършените впоследствие процесуално-следствени действия - оглед на местопроизшествие и претърсване и изземване, близо до колата и в нея, са били намерени и иззети 3 полиетиленови сака, в които имало 40 полиетиленови пакета, увити в тиксо. В колата на Владимир Димитров е пътувал Керем Басуд а в непосредствена близост е задържан и Димитър Димитров. Автомобилът на турския гражданин се е намирал на около 2 км. от местопрестъплението, като той твърди, че се е качил „на стоп” в ситроена и не познава българите.

Защитникът на Димитрови поиска бащата да бъде пуснат под домашен арест защото е епилептик, с тежко здравословно състояние и задържането му в ареста може да се окаже животозастрашаващо за него. Спрямо сина, юристът поиска да бъде освободен без мярка, защото няма данни, че е участвал в престъплението.

Адвокатът на Керем Басуд поиска от магистратите парична гаранция за клиента си в размер от 3000 до 5000 лева.  Като причина, юристът посочи, че Басуд е съдействал  на полицията, показал е къде е неговия автомобил, дал е кода на телефона си и е разказал всичко за престоя си в България.

Тест за дрога остави пловдивчанин без книжка, кръвната проба - отрицателна

Самият Басуд твърди, че е попаднал случайно там, като дори и полицията са нямали данни, че ще присъстват и лица от турски произход. Неговото твърдение е, че се е качил в колата малко преди задържането му и не е знаел какво има вътре. Пред магистратите турчинът заяви, че е бил осъждан в родината си за притежание на опиати, но към момента по делото няма постъпили подобни доказателства.

След като изслуша внимателно страните, съдия Нина Кузманова прецени, че към момента и тримата задържани трябва да останат в ареста. Според съда, въпреки началния етап на разследването има данни, които да обуславят, че тримата са съпричастни към извършването на престъплението, което е с висока степен на обществена опасност. Магистратите прецениха, че за Димитрови няма опасност да се укрият, но това не важи за Басуд, който е турски гражданин. Според съдията съществува и опасност задържаните да се укрият.

Те могат да обжалват решението пред Апелативен съд – Пловдив на 6 февруари.