Безпрецедентна ситуация във Висшия съдебен съвет. Новият състав не може да заработи, тъй като Народното събрание вече половин година не е излъчило свои членове в най-висшия съдебен орган. Така доскорошният председател на Административен съд-Пловдив Явор Колев и другите петима шефове на съдилища, излъчени от квотата на съдиите, не могат да встъпят в длъжност.

„След като няколко поредни Народни събрания не могат да изберат своята квота в колективния орган на Висшия съдебен съвет, избраните членове и от съдийската, и от прокурорската колегия, не могат да встъпят в длъжност. Продължаваме да сме избрани, но невстъпили“, коментира Явор Колев за GlasNews.bg.

Той обясни, че за избора на членове от парламентарната квота са необходими поне 2-3 месеца, за да приключи процедурата в Народното събрание.

Още информация вижте във видеото: 

Миналата година Конституционният съд (КС) постанови, че ВСС е колективен орган и неговите членове продължават да изпълняват функциите си, докато не бъдат попълнени всички квоти, тоест докато Народното събрание не излъчи свои представители.

Според Колев едно от възможните решение на патовата ситуация е сезиране на КС с повторно искане за тълкуване на разумните срокове, в които е допустимо Народното събрание да не осъществява своите конституционни функции по излъчване на представители във ВСС.

„Бездействието, освен че е укоримо, то никога не е от полза, както за съдебната власт, така и за обществото. С оглед лайтомотива за съдебна реформа, не можем непрекъснато да отлагаме и забавяме“, категоричен е Колев.

По думите му съдебната система трябва да отсъжда справедливо и да работи ефикасно, така че всеки български гражданин да чувства, че получава това, което заслужава и да е убеден, че правосъдието е в името на народа

„Идеята за съдебната реформа е да се стигне до там, че съдебните актове да почиват на закона и на фактите“, добави той.