Рангел Бизюрев е задържан днес в Дания за убийството на Митко от Цалапица. Информацията с категорична и потвърдена. Това заяви Окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева на съвместен Брифинг на прокуратурата и МВР във връзка с ареста на заподозрения за жестокото убийство в Цалапица.

Заслуга имат всички служители на МВР в страната и партньорските служби в чужбина, че се достигна до този резултат, макар и след не малък период. Надяваме се скоро местните власти в Дания да се произнесат по искането ни Рангел да бъде екстрадиран и предаден на нашите власти, пише TrafficNews.bg.

Началник - сектор в Главна дирекция „Национална полиция“ Стефан Джолев даде и кратки подробности по случая, заради опасенията данните по случая да не послужат за обучителен семинар за хората, които се укриват.

Укриватели или съучастници? Хронологията на едно жестоко убийство ВИДЕО

Хронологията на едно жестоко убийство ВИДЕО

По думите му Рангел Бизюрев е задържан е в провинциален град в скандинавската държава. Започнал е работа във фирма за почистване на стъкла и е бил следен. Информацията е получена по реда на международното полицейско сътрудничество.

„Уточнихме с колегите кога и как да бъде задържан и днес малко след 9:40 часа българско време той беше арестуван в Дания. Положил е много усилия да се укрие и това доведе до факта, че трябваше да го следваме в не една държава. Изградил е мрежа от контакти в чужбина, проверявахме и множество хипотези и със сигурност не се е укривал сам. Имаме информация, че е общувал със свои близки в България”, каза още Джолев.

Той допълни, че физическите белези по лицето му не са променени. Не е опитал да бяга при ареста. Взети са крути мерки от полицията това да не се случи.

„Не е бил задържан в Германия както се съобщи преди време”, увери Стефан Джолев, макар да са знаели, че е бил в Германия. Не е имало забавяне в издаването на Европейската заповед за арест, допълни и Ваня Христева, относно опасенията, че това е била причината да не бъде арестуван.

„Прогнозно не може да се каже кога Рангел Бизюрев ще бъде екстрадиран, защото това ще се случи  спрямо процедурите по техните закони и се надяваме това да е в най-кратък срок”, допълни Ваня Христева.

Говорят криминалните психолози за случая „Цалапица" ВИДЕО

Тепърва ще се установява кога е преминавал граници и в кои държави е пребивавал. Вероятно е разполагал и с други документи за самоличност.

Ако бъде предаден в България действията които предстоят ще бъдат преценявани от наблюдаващите прокурори. Това не изключва да бъдат използвани всички евентуални способи за събиране на други доказателства, включително и за провеждането на нов следствен експеримент.