Кой и защо уби Митко от пловдивското село Цалапица? И каква е истината за тежкото престъпление? Вижте хронологията и фактологията в 1-ва част на нашето разследване:

Защо? Въпрос, който два месеца след убийството на Димитър Малинов от Цалапица, стои без отговор и разследващите все още нямат яснота какъв е  мотивът за жестокото престъпление и кой го е извършил. Имат обаче показанията на единствените задържани 7 дни след убийството -близнаците Борислав и Валентин Динкови. Показания, които двамата братя сменят няколко пъти пред криминалисти и психолози.  Преди няколко дни прокуратурата им повдигна обвинения за укривателство на издирвания с европейска заповед Рангел Бизюрев, но не и за съучастие в убийството на Митко, каквито  са исканията на близки роднини и приятели на момчето. Повече от два месеца те протестират  в търсене на справедливост.

Криминалистите и психолозите, ангажирани по случая също нямат категорични доказателства, че издирваният с европейска заповед Рангел Бизюрев, е единственият  извършител на убийството. Криминалният психолог Тодор Тодоров смята, че истината по случая ще стане ясна едва, когато Рангел даде показания.

„Това, което е най-добре да се случи е Рангел да обясни и  да каже истината.  Рангеле, ако ни гледаш, прояви достойнство и чест! Ела и разкажи цялата истина!Когато разкаже обективната истина и поеме отговорност за постъпката си, тя може да не е това за което се съмняват, това вече ще нареди тотално целия пъзел“., подчерта Тодоров.

Повече от месец с екипа ни работим по случая и съдействахме на криминалистите за нареждането на убийствения пъзел.

„Извикан е, излезнал е…“, разказва  майката на Митко-Атанаска Бакалова.

Кой е поискал Митко да излезе? Разполагаме с всички негови кореспонденции в социалните мрежи от 20-ти юли, когато е убит,  както и  от дни и месеци преди това. Става ясно, че минути преди да излезе от дома си, Митко си е писал с Борислав Динков. В същите минути, обаче Митко си пише с непълнолетно момиче, с което имат тайна връзка и за което по-късно разбираме, че и Борислав е харесвал. Ето и част от тази кореспонденция в Инстаграм.

Пет минути след тези кореспонденции, които се случват по едно и също време,  -с Борислав и момичето, той излиза от вкъщи и никога не се връща.

„Преоблякъл се е в последния момент.“, забелязва майка му по време на първия оглед в дома им.

Защо Митко променя решението си и излиза от вкъщи? Момиче ли е причината да се преоблече? Как протича денят му през погледа на неговата майка?

„Прибрах се от полето на обяд, Митко дойде, помолих го да ми помогне. 12:30 часа аз влезнах, облякох се и тръгнах за Пловдив. Помолих го да измие чиниите в мивката, той ми каза: „Няма проблем, маме”.15:40 часа най-късно съм си била вкъщи. 15:55 часа той се прибра. Каза, че е помагал на Боби, боядисвал рамки и помоли, вика: „Мамо ще влезна да се изкъпя, искам малко да отдъхна”. Около 18:05 часа стана от сън. Каза, че е дремнал малко, беше се облякъл и каза, че отива към фитнеса“, спомня си Атанаска Бакалова.

Фитнесът и парка са местата, на които младежите от селото се събират всеки ден.

„20:50 часа той си дойде с колелото. Влезна да се изкъпе, след това седна да вечеря. 21:15, 21:20 излезна отвън на двора. Седнах при него на масата, той си чатеше с някой по телефона. Не ми е казал с кой, но се смееше, беше просто радостен, емоционален, показваше си емоцията.

По-късно става ясно, че Митко си е писал с момичето, с което са имали връзка. Крием нейната самоличност, защото  е непълнолетна. Тогава на двора, на 20.07 вечерта, той споделя на майка си, че мисли да се прибере в Стамболийски при баща си. Да отидат на почивка. Родителите му са разделени.

„Това ми сподели. „Добре, маме. Аз ще поседя още малко на двора и се прибирам.”

Това са последните думи, които си разменят майка и син.

„Легнах, погледнах телефона, започнах да разглеждам какво се е случило през деня. Илинден, празник, честитяха на именници.  23:00 часа. И в 23:02  усещах изведнъж сякаш нещо ме стисна за гушата, усетих едно заглъхване на ушите, сякаш някакво предчувствие може би е било… Излезнах веднага, оставих телефона, може би 15-20 минути усещах едно сърцебиене, заглъхване…“, разказва майката Митко.

 Според доказателствата по делото, записите от камерите и показанията на близнаците -Борислав и Валентин Динкови, точно това е периода 23.00 часа -23.20 часа, в който Митко е убит. Хронологично, какво се е случило? Митко излиза в 22.55 от вкъщи.

„Съседът го е чул, когато казва: „Ей сега идвам”., допълва Атанаска Бакалова.

В показанията си Борислав Динков посочва, че пред къща в близост до дома на Митко, двамата с Рангел са били в неговия автомобил. Когато той е минал покрай тях Рангел е слязъл от колата, хванал го е за раменете и го е попитал : „Какво си говорил за мен?”.  След това му е нанесъл удари в областта на корема 3-4 пъти. Следват удари тип ъперкът, и още с колене в областта на гърдите. Борислав твърди, че всички удари нанесени на Митко са от Рангел. Първоначално той признава, че е ударил Митко  един шамар. После обаче се отрича от тези показания и твърди, че въобще не го е  удрял.

Според медицинската експертиза-Митко има счупени няколко ребра и счупени носни кости. Фаталният удар, довел до неговата смърт е именно счупването на носа му.

„Може да е имал и пулс, може да е заровен тука като куче.“, споделя Данчо Бакалов. Съпругът на майката на Митко. Мъжът, който заедно с бащата на Митко, разпознават тялото му в Съдебна медицина-Пловдив.  

„Това ми беше казано, че 30 мин след побоя, той е бил жив ,той е агонизирал, но е умрял.“, допълва Атанаска Бакалова.

В обясненията си  Борислав твърди, че Рангел е убил Митко. Посочва и мястото на убийството в следствения експеримент. От записи от охранителни камери в Цалапица обаче, виждаме че, вероятно не там са се случили събитията от нощта на 20 ти юли.  Мястото, което ви показваме е зад пощата, където е засечена да излиза колата на Борислав на загасени фарове. Или на около 50 метра от мястото, което посочва Борислав за местопрестъпление в следствения експеримент. Вариантите са два: или тук е заснет друг бой в същия час, или някой наблюдателен като нас, също е видял на къде сочат камерите на читалището.

В показанията си Борислав твърди, че когато се връщат отново не е слизал от колата, слязъл  е само Рангел и е взел телефона на Митко от левия му джоб. Тогава Рангел му е съобщил, че че Митко няма признаци на живот. След това по думи на Борислав, Рангел е счупил телефона на Митко на две,  изкарал е картата от слота и тръгнали да го изхвърлят на място в близост до дома на Рангел. На 27-ми юли Борислав сам води разследващите по време на следствения експеримент до мястото, където е изхвърлен телефона.

Минути след като изхвърлят телефона според показанията на Борислав, двамата с Рангел  отново се връщат на мястото на убийството. Мястото, което той посочва за местопрестъпление.

Показваме ви още записи от охранителни камери, на които правят впечатление действията на момче и момиче. Те са непълнолетни, затова крием тяхната самоличност. В 23 .00 часа те се намират в близост до местопрестъплението. После двамата с момичето отиват до параклиса в парка на селото ,където са с събрали техни приятели. Минути по -късно телефонът на момичето, звъни. Тя се отделя настрани и говори по телефона, след което казва на момчето нещо и той тича към мястото, което ви показахме. Минути по-късно се връща. Това се случва след като на Митко вече  му е нанесен побой. По наша информация, потвърдена от разследващите момичето разговаря с Борислав по телефона.

След като запознахме криминалиситте с тези кадри, момчето беше разпитано и се оказа ключов свидетел. Стана ясно, че той знае  какво се е случило в нощта на 20-ти юли. Знаем и ние какво е видял,  каква е била неговата роля, и какво му е било наредено да прави. Какво се е случило ще ви разкажем на по-късен етап, с  оглед на това да не пречим на разследването. Момчето е близък приятел на Борислав.

В първите дни след като Митко е обявен за издирване по случая работи РУ Стамболийски. Шест дни по-късно случаят е прехвърлен на Криминална полиция -Пловдив. Тогава на 26-ти юли  са задържани и близнаците Борислав и Валентин по време на семейна почивка в Приморско. По данни на разследващите именно тогава, те вече са имали готови червени паспорти, а един от семейните автомобили е прехвърлен на името на Валентин.

Борислав и Митко са били приятели до последния му ден приживе. Това твърдят негови приятели, доказват го и кореспонденциите в социалните мрежи между двамата. Съжалява ли Борислав за случилото се с неговия приятел?

„Този тип хора не съжаляват за това, което е направено, а че вече е разкрито.“, обясни Тодор Тодоров.

Страхът от наказание работи повече при него, отколкото някакво разкание…“, допълни Даниел Генков, също криминален психолог.

Преди няколко дни прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Борислав и Валентин за укривателство на издирвания за убийството на Димитър Малинов - Рангел Бизюрев. Обвинението спрямо близнаците не беше променено, въпреки поредицата протести на близки и приятели на убитият Димитър Малинов. Те настояват обвинението на братята да се промени от лично укривателство на  съучастие в убийство.

„Най-голямата отговорност, която трябва да поемат, това са служителите на РУ на полицията в Стамболийски, защото със своите действия или бездействия, може да са направили така, че случая да стане по-сложен за разкриване, отколкото всъщност е, защото това не е сложен случай. Много бих се радвал, ако към определените служители, които са имали ангажираност към случая в самото начало и съответно са проявили действия или бездействия, които да забавят разкриването на случая се предприемат адекватни мерки.“, подчерта Тодор Тодоров.

Какви са били действията или бездействията на полицейските служители от РУ Стамболийски в първите най-важни дни от изчезването на Митко?

„Умишлено никой нищо не правеше шест  дни. Шест  дни ние плачехме в полицията, обикаляхме по улиците , да свалим записи, за да видим какъв е автомобила. За мен това не е нормално, аз отидох за помощ и не получих помощ. Мисля, че умишлено се прикриваха следите, затова 6 дни никой не погледна камери. Г-н Ангел  Керпиев, шефът на районното управление , беше седнал на стола, аз разказвах и плачех за сина си, какво се е случило, как сме го оставили въпросната вечер. Той мълчеше срещу мен и се смееше.“, спомня си майката на Митко.

По случая дисциплинарно е уволнен началника на РУ в Стамболийски Ангел Керпиев. Търсим го в град Стамболийски. Отказва коментар.

По нареждане на бившия директора на ОД-МВР Пловдив на 27-ми юли началникът на отдел „Издирване“ е потърсил Рангел на работното му място в Германия. Съобщил е, че е издирван за убийство и от тогава никой не  е виждал Рангел Бизюрев.

„Огромна проява на некомпетентност професионална, но има и вариант да е целенасочено, но това може да стане ясно, ако въпросните колеги в кавички, решат да бъдат достатъчно отговорни и решат, че могат съдействат по подобен начин.“, подчерта криминалният психолог Тодор Тодоорв.

Разполагаме със запис на Рангел в телефонен разговор с негов приятел. Предоставили сме този запис и на разследващите.

Не знам кой какво ти говори от Цалапица брат, и кой какво ти говори глупости, но аз нямам никакъв проблем с никой. Изобщо не знам за какво става въпрос. Някой бил казал, че съм искал да го бия.Не знам нищо, нито се крия от някой. Полицията с мен е е говорила миналия ден, имат ми адресни регистрации и т.н. Нито се крия от някой, нито съм затворил на някой телефона. Нито пък имам нещо общо, брат.“, казва Рангел на приятеля си.

Според мъжът, откарал Рангел до летището, той  се е държал неестествено.

„Изглеждаше притеснен, не като друг път, леко се претрисаше. Точно казано изглеждаше уплашен. По пътя си говорихме, че Митко е изчезнал. Той ми вика: „Той сигурно е отишъл някъде на море. Два -три дни и ще се прибере.“ Това му бяха думите.“

Няколко дни преди внезапно да почине дядото на Рангел, разговаряхме с неговата баба. В името на истината две жени-майката на убитото момче и жената, отгледала издирвания за жестокото престъпление, застанаха пред камерата ни и призоваха Рангел да се прибере и да каже истината.

Искам да е жив и да се предаде ВИДЕО

„На 27-ми се чухме., когато разбрахме за …Лека му пръст на момченцето -Митко! Тогава се чухме и го попитах, какво е станало. Той каза: „Бабо, недей плачи. Всичко ще се оправи.“Това беше. Повече не съм го чула.“, каза Димитрия Бизюрева.

„Ако участваш по някакъв начин в тежко криминално престъпление, е съвсем разбираемо ти да се изплашиш от това, което се е случило. Да не говорим, че е възможно допълнително да бъдеш донаплашен.“, смята Тодор Тодоров.

Във втора част на нашето разследване очаквайте: Всичко по хронологията и фактологията на жестокото убийство в Цалапица. Какви са били действията полицаите от РУ Стамболийски в първите дни, в които Митко е обявен за издирване? Какви мерки са предприети спрямо тях? Защо близките на Митко искат нов следствен експеримент и са готови на ексхумация на тялото му? Следва продължение!