Два месеца след убийството на Димитър Малинов от Цалапица недоволството продължава. Близки и приятели на момчето настояват всички виновни да получат справедливи наказания. Те смятат, че задържаните за убийството на Митко- близнаците Борислав и Валентин се опитват да прехвърлят цялата вина на издирвания Рангел Бизюрев. За пръв път след жестокото престъпление говори жената, която го е отгледала - бабата на Рангел.

„Моля се само да е жив. Аз само искам да му кажа да се прибере. Ако може да се прибере. Да се предаде, да каже истината каква е. Може да не е вината негова, може другите да са виновни и да прехвърлят всичко на него. Ако не се прибере, той остава беглец за цял живот.“, казва бабата на Рангел- Димитрия Бизюрева.

„Обади се! Аз също съм майка, и знам през какъв кошмар минах, минавам и още ще минавам, но искам истината.“ Така майката на Митко -Атанаска Бакалова призова издирвания за убийството на сина й да се предаде.

Според близки и роднини на убитото момче, Рангел е по-малко виновен от задържаните за убийството -близнаците Борислав и Валентин Динкови. Това се потвърждава и от доказателствата събрани до момента за жестокото престъпление.

„Искаме да помолим Рангел да се предаде или да се обади на негов роднина, защото никой тук не вярва, че той го е извършил“., каза Стилиян Дзивков, мъжът закарал Рангел до летището.

В търсене на истината  две жени-майката на Димитър Малинов и жената отгледала издирвания за неговото убийство-Рангел Бизюрев, застанаха пред камерата ни и го помолиха да се предаде.

„Виждаш с баба ти сме. С баща ти сме разговаряли. Искаме истината Не искаме невинен човек да влезне в затвора, ако ти наистина си невинен. Ела, дай показания, нека виновниците да си понесат наказанието, такова каквото им се полага. Защото те си сменят показания. Те да заравят на друг човек грешката- Абсурд! Те да си оронват авторитета на цялото семейство, заради някой друг. Всеки говори, че Рангел се бил заканвал на Митко. Ама никой не казва защо. Кой отиде да каже на Рангел, че Митко говори нещо за него? Близнакът Борислав  в очите ме гледаше и ме лъжеше. После качва снимка, че е съпричастен в издирването на Митко, обикаля на 22-ри и 23-ти юли с на Митко приятелите да го търси. При това, че знае къде го е заровил. Затова искаме Рангел да дойде и да се разбере истината. Много  приятели се свързаха с нас и казаха, че той не е способен на такава жестокост. Че, той е бил приказлив, но да извърши такова жестоко зверство спрямо Митко, да бъде толкова жестоко пребит, няма как да се случи. Възможно е да е заплашен и затова да се крие. Нека да се свърже с близките му. “, каза Атанаска Бакалова.

Близките на Рангел нямат връзка с него от 27 юли, три дни след като се е прибрал в Германия.

-„Вие чухте ли се, когато замина за Германия?

-На 27-ми се чухме, когато разбрахме за …Лека му пръст на момченцето -Митко! Тогава се чухме и попитах, какво е станало. Той каза: Бабо, недей плачи. Всичко ще се оправи. Това беше. Повече не съм го чула.

-Баща му чул ли се е с него? И той същият ден е говорил с него. Баща му, му беше казал, да отиде на летището, да хване първия самолет и да се предаде на първия полицай.

 И той какво му  е казал?

-Нищо не му е казал. Татко, скоро няма да се чуем. Това е.

-Какво искате да му кажете на него?

Аз само искам да му кажа да се прибере. Ако може да се прибере, да се предаде. Да каже истината каква е. Може да не е вината негова. Може другите да са виновни и да прехвърлят всичко на него. Ако не се прибере, той остава беглец за цял живот. А, те ще излязат невинни.

-Вие познавате внука си, той би ли могъл да извърши сам такова жестоко престъпление?

-Не, в никакъв случай. Рангел е страхлив, той не може да извърши сам такова нещо. И момчето, би ли се дало на Рангел сам да го убива, и да го трепе. То също ще се защитава, няма да се даде? Да се прибере. Да знаем, че е жив.

-Ако е виновен?

-Ами, естествено, ако е виновен, ще понесе наказанието, няма да го оправдаваме. Щом е виновен, да си понесе наказанието.

-Не смеете да излезете? От страх или от срам?

- От страх. Те ни нарекоха убийци… Ние с дядото не сме убийци.

-Това ви е единственият внук, който сте отгледали от дете? --Да.

-Ако можете да разговарят с него, какво ще му кажете? Ще го по питате ли какво се е случило?

-Той едва ли ще ми каже на мен какво се е случило, но ще го помоля да се прибере, да знам че е тук. Както и баща му каза и в затвора да влезе, да знаем, че е тук. Да знаем, че е в България, че е жив.

-Какво се случи тогава на 20-ти юли, преди той да замине за морето през нощта? Кога се прибра? Как го видяхте?

Прибра се може би към 00.30 или 1.00 часа да е било. Дойде си, каза: „Бабо лягам, искам да ме събудиш в 4.00 часа, че ще ходя на море.“ Стегна си багаж нещо, станах да го изпратя. Нищо не видях, нищо не разбрах.

-И после кога го видяхте пак?

-После го видях на 23-ти вечерта, пак към 1.00 часа си дойде. Обадих му се: “Рангелчо, айде бе! Утре си заминаваш, няма ли да си дойдеш да се видим? Бабо, ще се прибера и ще се видим.“ Дойде си пак легна и ми каза да го събудя, че щели да го вземат в 3.00 часа да го карат до летището да пътуват.

-Нещо неспокоен да е бил?

-Не. Нищо не разбрах. Най-спокойно си стегна  багажа и си тръгна. Нищо не съм разбрала да е станало, да е неспокоен. Нещо повод да има, да разберем, че има нещо. Нито баща му, нито аз, никой не разбра нищо.

-Той с двупосочен билет ли беше?

-Билетът беше двупосочен. С връщане обратно. Знаеш ли как съм го чакала10 дни.  Бабо ще си дойда на 10-ти. Нямаш си на представа как съм го чакала да си дойде. Да се прибере, защото много ми липсва…

Снощи на поредния протест след смъртта на Митко приятелите и близките му също призоваха Рангел да се предаде и да каже истината! Протестиращите отидоха и до дома на близнаците Валентин и Борислав.