“Съжалявам ,че бях свидетел на убийството на моя приятел Димитър Малинов,” заяви пред съда Борислав Динков. Съжалявам за случилото се Митко ми беше приятел”, допълни и брат му. Двамата близнаци застанаха пред Районен съд по обвинение във лично укривателство, като според държавното обвинение са помогнали на Рангел Бизюрев да заровят трупа на убитото момче. Според прокуратурата Борислав осигурил транспортирането на тялото на Димитър с кола, а Валентин донесъл кирка и лопата, за да бъде изкопана дупка и да го заровят. След това нахвърляли отгоре строителни отпадъци от близкото сметище, пише TrafficNews.bg.

„Като ви е бил приятел защо не му помогнахте, а го заровихте?!” опонира им близките на Малинов, а майка му не можеше да спре сълзите си.

СНИМКИ показват мястото, където е бил заровен убитият Димитър


Още в началото на заседанието, адвокат Званчева направи искане делото да протече при закрити врата. По думите на юриста има събрани доказателства, касаещи друго досъдебно производство. Тя смята , че коментарите в съдебна зала на доказателствата биха засегнали именно нарушаване следствена тайна. “Нито аз нито прокуратурата, имаме разрешение да коментираме друго досъдебно производство. Коментирайки доказателствата, бихме нарушили обективността на разследването. Уважавам работата на медиите, съчувствам на близките, но считам , че като юристи трябва да спазваме закона,”каза Светлана Званчева.

Съдът обаче не уважи искането ѝ.

С викове "Убийци" посрещнаха близнаците от Цалапица в пловдивския съд СНИМКИ+ВИДЕО

Според прокурора Димитър Костов, ако  двамата близнаци бъдат пуснати от ареста има опасност да се укрият и да извършат престъпление По думите ми има достатъчно доказателства, които сочат именно обвиняемите са извършили това престъпление. Извън делото прокурорът заяви, че няма данни да са участвали в убийството. Той не пожела да изнася към този момент повече информация.

Адвокат Званчева пожела да не се уважава искането на прокурора за постоянен арест  на Динкови. Анализирайки доказателствата , юристката заяви, че ако бъдат пуснати от ареста няма опасност да се укрият или да извършат друго престъпление, защото опасността трябва да е реална и да се подкрепя с доказателства. “Ще се огранича да коментирам доказателствата по делото, но считам, че другите предпоставки не са на лице.”

 По думите ѝ, те са се явявали пред разследващите, както в Приморско, където са били след престъплението, така ѝ в понеделник за задържането им и не са се укривали. Званчева заяви, че по делото са предали доброволно доказателства за разследването и със собствените си показания са спомогнали за разкриване на истината.

Адвокат Званчева представи данни пред съда, че е извършена съдебномедицинска експертиза на Динкови, от която вещото лице е стигнал до извода, че те нямат нито едно нараняване по себе си и липсват травматични увреждания. По думите ѝ това говори, че близнаците нямат участие в убийството на Малинов.

В последните си думи към съда Динкови заявиха , че убитият Митко им е бил приятел и съжаляват за смъртта му.