Боян Кюртов, който бе съдия по делото на двамата близнаци Динкови, задържани за укривателство на убийството в Цалапица, напуска системата и вече няма да практикува съдийската професия.

В този случай обаче съдебният процес срещу братята ще трябва да започне отново отначало и с друг съдебен състав, пише TrafficNews.bg. Така има възможност заседанията да протекат по друг начин, ако новия магистрат реши да даде възможност на близнаците да се възползват от съкратен процес, както те пожелаха.

Припомняме, че съдия Кюртов даде ход на делото от четвъртото заседание, защото се изчакваше разпитът на задържания в Дания Бизюрев. Процеса срещу двамата стартира по общия ред с разпит на свидетели, за да може Рангел да даде своите показания в хода на процеса. Това се случи, въпреки че Динкови изразиха готовност да признаят вина.

Следващото дело е насрочено за края на месец март, но не се знае кой ще поеме щафетата от съдия Кюртов.

Според внесения в съда обвинителен акт,  обвинението на близнаците  е по чл.294, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 от НК, за лично укривателство. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода до пет години. Близките на Митко не са съгласни с държавното обвинение, защото смятат, че Динкови не са укриватели, а съучастници в убийството. 

До този момент няма данни Рангел Бизюрев да е предаден на българските власти, въпреки че жвремето напредва и има само две седмици до новото заседание на двамата братя. Динкови все още са с мярка за неотклонение "задържане под стража".

Ключово решение на съда за близнаците от Цалапица, последваха аплодисменти ВИДЕО