Делото „Дебора” стартира в Пловдивския районен съд на 14 февруари.

Началният час на разпоредителното заседание е 13:30 ч. и на него трябва да стане ясно дали Георги Георгиев ще се признае за виновен или ще пожелае процесът срещу него да протече по общия ред с разпит на свидетели, предаде TrafficNews.bg.

Съдия по делото ще бъде Десислава Порязова.

Припомняме, че през последните месеци всички съдии в Стара Загора си направиха отвод по делото. Едни са приели да се оттеглят, за да се избегнат всякакви съмнения в безпристрастното разглеждането и решаването му. Други са си направили отвод, защото са решавали за мярката за неотклонение на задържания за жестокото посегателство над Дебора - Георги Георгиев.

Районният съд в Пловдив ще гледа делото срещу насилника на Дебора

Това наложи преразпределение на делото, като тричленен състав на Върховния касационен ред реши  то да се гледа в Пловдив. В определението на ВКС се казва: „Настоящият състав, като съобрази, че страните имат право на разглеждане на делото от независим и безпристрастен съд, прие, че е налице необходимост от промяна на подсъдността. Делото следва да се разгледа от Районен съд – Пловдив, който не само е териториално близо до Районен съд – Стара Загора, но и се намира в друг съдебен район. Наред с това, промяната в подсъдността и изпращането на делото за разглеждане от Районен съд – Пловдив няма да доведе до необосновано завишаване на разходите и няма да препятства достъпа на страните, свидетелите и експертите до участие в производството“.

На 26-годишния Георги Георгиев са повдигнати общо 3 обвинения:

  • За това, че на 26 юни 2023 г. в град Стара Загора, с особена жестокост, чрез нанасяне на удар с юмрук в областта на главата и чрез нанасяне с макетно ножче на 18 на брой порезни рани по тялото е причинил на Дебора Михайлова средна телесна повреда, което е довело до разстройство на здравето, временна опасност за живота и обезобразяване на части от тялото. По това обвинение Георги може да получи  наказание от 2 до 10 години затвор.
  • В същата нощ, той е остригал част от косата в областта на лявата половина на главата с електрическа машинка, като употребил за това сила - удар с юмрук в областта на лицето. За това престъпление законът предвижда до 6 години затвор.
  • Между месеците април и юни 2023 г. Георгиев е заплашил общо 6 пъти Дебора с убийство. Потенциалното наказание предвидено в НК по това обвинение е до 6 години затвор.

Случаят стана известен заради особената жестокост на престъплението, като беше съобщено, че спешните медици са направили 400 шева, за да затворят раните на младото момиче.

Прокуратурата повдигна три обвинения срещу нападателя на Дебора