Шефът на наказателната бригада, който действа от няколко месеца във ФК "Ботев" Въльо Петров и съучастниците му - шефът на охраната на клуба Милен Стоянов и полицейските служители Галин Колев и Мартин Ламбрев бяха докарани с белезници в съда преди минути. Окръжна прокуратура е внесла искане те да останат постоянно в ареста, след като изтекат 72 часа от прокурорските им арести.

Петров и Стоянов влязоха в залатас открити лица, докато двамата полицаи се опитаха да скрият лицатаси с качулките на суичърите си. Съдия по делото е Михаела Добрева, а обвинението ще бъде представено от наблюдаващия прокурор Костадин Паскалев. В залата Въльо Петров забрани на журналистите да го снимат, съобщи trafficnews.

Разбиха група за изнудвания и принуди, замесени са служители на МВР

При спецоперация на пловдивската полиция са задържани двама полицейски служители и лице на име Въльо Петров, който през последните месеци се представя за шеф на охраната на клуба и е близък до президента на клуба Антон Зингаревич и дясната му ръка Александър Ослан. Арестуван е и шефът на новата охранителна фирма "Ботев Гард" - Милен Христов Стоянов.

Прокуратурата съобщи, че е привлякла към наказателна отговорност четири лица за извършени от тях престъпления, свързани с участие във въоръжена организирана престъпна група, създадена с користна цел и цел да върши съгласувано в страната и чужбина изнудвания и принуди на различни граждани. Спрямо ръководителя на организираната престъпна група Въльо Петров /49/ г., са повдигнати пет обвинения за изнудвания и принуда. Престъпленията са извършени в периода от септември до ноември 2023 г. на територията на Пловдив и Димитровград. 

Спрямо другите двама участници от групата, единият от които е служител на  МВР в Пловдив - полицаят Галин Колев и Милен Христев, собственик на "Ботев гард", са повдигнати също обвинения за изнудвания и принуда. Спрямо четвъртия участник в организираната престъпна група Мартин Ламбрев, който също е служител на МВР в Пловдив, са повдигнати обвинения само за изнудвания. 

Бригадата на Въльо към феновете на Ботев: Ние сме държавата, няма на кого да се оплачете

По делото е установено, че обвиняемите са изнудвали двама граждани, от които посредством сила и заплаха са отнели обща сума от 35 000 лева. Те са принудили със сила и заплаха и лице от фенската маса на футболен клуб от Пловдив свободно да изразява мнението си по въпроси за футболната политика на този клуб, съобщават от прокуратурата. 

„Преди няколко месеца дойдоха група мъже, които се представяха за служители на ГДБОП, ДАНС и на „Вътрешна сигурност“. Вадеха карти и започнаха масово да тормозят хората, които изразяват мнението си против руския ни президент (Антон Зингаревич, собственик на „Ботев“)“, разказват фенове на Ботев. Заплахите са били за физическа саморазправа с феновете и с техни близки.

„Казваха: „Ние сме държавата, няма на кого да се оплачете“, разказа другият потърпевш фен на жълто-черните.