Бившият полицай Илия Елкин, който нашумя покрай междусъседския скандала с певицата Веси Бонева, е поискал 10 000 лева обезщетение от Община Пловдив. Той е завел иск в Административния съд  заради неимуществени вреди от незаконосъобразен акт – заповед на кмета на район „Южен” за премахването на метална ограда в двора на къщата му, предаде TrafficNews.bg.

Скандалът между Елкин и певицата Веси Бонева бе в края на 2020 година, когато тя разпространи клип, на който се вижда, че тя влиза в дома си в квартал Коматево чрез стълба през прозореца. Причината е метална ограда сложена от бившия полицай в общия им двор.

Няколко месеца по-късно кметът на район „Южен” тогава Костадин Язов нарежда да се премахне оградата, която е констатирана като незаконна. В крайна сметка след това Върховният административен съд отхвърля заповедта на Язов, с мотиви, че това представлява незаконен строеж.

Веси Бонева и майка й влизат в дома си в Пловдив през прозорец

Така Елкин подава в Административния съд искане за присъждане на обезщетение. Той е представил 10 амбулаторни листове, с които удостоверява, че страда от диабет тип 2,  хипертония, затлъстяване, хемороиди и други заболявания. Според представените документи и свидетелски разкази по време на делата за оградата и междусъседските скандали, неговото състояние се е влошило заради притеснения и изживения стрес. Диабетът му се изострил, кръвното често било високо, а също така избягвал контакти с хора, защото му задавали неудобни въпроси.

Според експертизата на съда обаче не може да се установят дали влошените му здравословни показатели са заради незаконния акт на Община Пловдив. Също така липсват и по-детайлни изследвания за установяването на диабетния му профил. Съдът също така намира, че стресът е преди всичко от споровете със съседи, а не толкова оспорената заповед. Поради това и искът му е бил отхвърлен. Той все пак можел да обжалва решението във Върховния административен съд.