Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на работно посещение в Република Турция, където ще се срещне с министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и министъра на правосъдието Бекир Боздаг. От българска страна в делегацията участва и завеждащият отдел „Международен“ при Върховната касационна прокуратура Цветомир Йосифов. В Анкара в рамките на разговорите между ръководителите на българската и турската прокуратури ще бъдат обсъдени наказателноправни въпроси от взаимен интерес и борбата с тероризма.

Докато усилията на Иван Гешев обаче са съсредоточени върху общите усилия по противодействие на засиления миграционен натиск в региона и пресичане дейността на трансграничните канали за този вид престъпност, в София депутатите ще обсъждат законодателни промени за разследване на главния прокурор и възможностите за неговото отстраняване.

Те са внесени от Министерския съвет и предстои народните представители от правната комисия да ги гледат на първо четене. Помените са в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт и с тях се планира ограничаване правомощията на обвинител №1 и възможността за неговото наказателно преследване.