Първо изявление на главния прокурор Иван Гешев след исканията за оставката му.

Още в началото на брифинга той скъса своята оставка и я хвърли на земята.

Работил съм единствено и само за България и за българските граждани и за тяхната сигурност. Думи като родина, татковина, отечество, мъжка дума, чест, колкото и да е старомодно - те означават нещо. Може да съм допускал грешки, да съм казал нещо непремерено, но всичко е било само в интерес на народа, заяви в началото на брифинга Гешев.

НСО и барети тренирали реакция при атентат с насочен взрив дни преди покушението срещу ГешевНе е ли странно, че въпреки това на обвинител №1 се налага да обяснява какъв взрив е бил използван срещу него

„Вчера, пристигайки от САЩ, бях поканен в 10:00 часа да си подам оставката.  Беше  споменато, моето семейство и че, ако не го направя, някой ще натисне копчето ентър с някакви видеоклипове.  За това по-добре да проява благоразумие, защото животът продължава.  Имаше  лични отклонения, че съм сам на скалата а там духа вятър. Не ме е страх! Колкото и да някой може да им звучи като клише, Фалконе е казал – страхливецът умира всеки ден, а смелият само веднъж”, каза Гешев.

„Правя каквото трябва и да става каквото ще”, заяви още Гешев.

Той обясни, че ще изложи хронологично атаката от „политическата мафия, олигархията и организираната престъпност „ срещу него и защо се е случило това.

„Опитах се още в началото на мандата си да променя каквото мога, да подобря живота на българските граждани, да подобря тяхната сигурност.  Започнах с битовата престъпност, организираната престъпност и ЕК заяви, че този проблем е решен. За пръв път се появиха и разследвахме дела за тероризъм, за зловредното руско влияние, което досега никой не разследваше, даже някои бивши премиери подаряваха кученца на Путин. Продължихме с олигарси, които всички смятаха за недосегаеми, а сега се крият в различни страни, най-вероятно пазени от руснаците.  Оттогава прокуратурата беше атакувана безогледно в резултат на всичко това, обединиха се всички престъпници и всички които искат да продължават да крадат. Аз и българските граждани не искаме това да продължава”, каза Гешев.

Той категорично заяви, че  политиката трябва да излезе от прокуратурата.

„До този момент политиците се опитваха в някаква степен внимателно да ръководят собствените си користни интереси, а с сега го прави безобразно, нарушавайки всякакви европейски ценности и морал”

„Всичко започна преди месеци, тогава получих завоалирано предложение от Бойко Борисов, който ми каза да стана посланик в Израел или Турция, а евентуално да имам политическа кариера, най-вероятно в неговата партия”, каза Гешев.

Той коментира и опита за атентат срещу него.

„Това беше шок за мен, аз смятам, че това е целенасочен опит да бъда убит, дали това е така или не, ще покажат експертизите, ще се включат Европол и други, така че съм сигурен, че истината за това ще излезе наяве”, заяви Гешев.

Припомняме, че шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поискаха Иван Гешев да бъде отстранен. Част от прокурорите от Апелативната прокуратура също подкрепиха предсрочното прекратяване на мандата на обвинител номер 1.

Мария Габриел  от квоя страна обяви, че отстраняването на главния прокурор ще бъде една от първите задачи на евентуалното бъдещо правителство, което тя ще оглави.

Очаквайте подробности! 

Мария Габриел: Първото ми искане ще е за освобождаването на Иван Гешев ВИДЕО

Гешев с изявление след поисканата оставка