Единодушно с 20 гласа „за" и нито един „против" Висшият съдебен съвет избра Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд. Така тя става първата жена председател в историята на съда. След 7 часа изслушване положително за Захарова се изказаха главният прокурор Иван Гешев, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков и самият Лозан Панов, чийто пост Захарова ще заеме през февруари.

„Днес пленумът на ВСС проведе един дебат по същество и обсъди една безспорно добра кандидатура откъм професионални и нравствени качества кандидатура. Г-жа Захарова отговори на трудни и сложни въпроси, свързани със функционирането на съдебната система и на съда, както и с това как трябва да продължим напред. Това ни навежда на един оптимизъм, че съдебните реформи, които очаква обществото ни ще се случат”, заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова след избирането на Захарова.

„Пленумът на ВСС уважи и становището на ВКС – с много ясен знак подкрепи съдийското самоуправление – това е крачка в повишаване на доверието към съдебната система в нашето общество”, каза още тя.

Йорданова изрази и оптимизъм заради това, че е бил засегнат особено важен въпрос, а именно - подобряване работата на ВКС с оглед прилагане на правото на съда на ЕС и по-висока защита на правата на човека.

„Мястото на прокуратурата и следствието е в съдебната власт”, каза Захарова в рамките на изслушването й по-рано пред ВСС. Въпросът й беше зададен от главния прокурор Иван Гешев и члена на Съвета Стефан Петров. Според Захарова оставането на прокуратурата в съдебната власт е силна гаранция за възможността да се провежда качествено разследване. Според нея ограничаването на правата на следователите не е добре обмислена промяна.