Романос Ветридис, Дзмитри Дзмитриу, Яни Йешили, Васили Улианов и Евгени Улианов, арестувани за износ на военни изделия за Русия, бяха доведени днес под страха в пловдивския Окръжен съд, след като прокуратура поиска да бъдат задържани под стража. Тяхната защита е поета от кантората на адвокат Кирил Николов , Иван Стоянов и Тодор Димов, пише TrafficNews.bg.

От страна на обвинението се явяват прокурорите Данаила Станкова и Георги Гешев. Делото ще започне след час, тъй като съдът даде време на адвокатите да се запознаят с материалите. 

12 души бяха задържани тази седмица за износ на стоки с двойна употреба, предназначени за Русия. Изделията - технологии и технологични продукти, са били използвани при военните действия в Украйна. Те не са предназначени за редовната руска армия, а за специалните части, които воюват там -26- ти отряд , военноморската пехота, ЧВК Вагнер , ГРУ и др., съобщи  председателят на ДАНС Пламен Тончев, който пристигна в Пловдив. 

Разбиха банда за наркоразпространение, действала в Пловдив, Асеновград и Хасково

На аерогарата в София са задържани 5 лица, които са осигурявали финансирането, логистиката и физическото пренасяне на изделията. 

"В ДАНС е получена информация за износ на стоки с възможна двойна употреба. Разкрита е сложна мрежа от нелегални доставки", обясни шефът на службата Пламен Тончев. Мрежата е действала на територията на София, Пловдив, Варна и Велико Търново от началото на 2021 г. В основата й стоели руските граждани, които са финансирали доставките. Те не са постоянно пребиваващи у нас. Доставките са минавали през различни дружества, едно от които е със седалище в Пловдив. Стоките са били изпращани в Пловдив, където били преопаковани, след това - транспортирани до София и оттам - до Руската федерация. Оборотът е бил за над 4 млн. лв.. Изнасяни са бинокли, балистични измерватели, авиационни радиостанции, оптични мерници и др. 

Повдигнати са обвинения по чл. 321, който предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода. По отношение на другото престъпление , което е по чл. 233 ал. 1 от НК предвиденото наказание е до 6 години затвор и глоба до 200 хиляди лева.