Говорителят на главния прокурор Сийка Милева прави в момента кратко изявление за медиите в Конферентната зала на Съдебната палата.

Припомняме, по-рано днес служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков по време на церемония по награждаване на директори на ОДМВР заяви, че е изпратил сигнал до НСлС срещу главния прокурор Иван Гешев.

„Днес изпратих част от материалите по сигнала ми към министъра на правосъдието и беше отказано да бъде разгледан по същество от ВСС. Той се отнася до незаконосъобразно публикуване в публичното пространство материали от СРС по определени случаи. Според мен има основание по този въпрос да се запознае следствената служба. Надявам се, че там където има много качествени следователи, ще се проведе разследване. Да се установи става ли въпрос за престъпление от страна на главния прокурор или не. По два закона в нашата страна е забранено разпространяването на информация, придобита с помощта на СРС“, обясни вътрешният министър.

Той посочи, че има присъда във Варненския апелативен съд за лице, признато за виновно за разгласяване на тайни, след използването на СРС, а в този случай не може да се започне дори разследване. "На практика главният прокурор е недосегаем, макар, че юридически не е", отбеляза Рашков.

"В този случай главно тежестта пада върху публикуването на данни от СРС. Публикуването на материали от лична кореспонденция са подбрани така, както на гласния прокурор Гешев му се иска. Комуникацията е трябвало да се представи на обществото, коректно, както се е случила. В НК има точка, в която това деяния е инкриминирано“, подчерта вътрешният министър.

Министър Рашков обяви, че ако и сега бъде откзано да се образува досъдебно производство, той ще обжалва на по-горна инстанция.

По-късно от Националната следствена служба препратиха сигнала на Бойко Рашков на спецпрокуратурата. В прессъобщение до медиите от държавното обвинение обявиха, че твърденията на вътрешния министър са от компетенциите на спецпрокуратурата. Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства. Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства е единствено и само в компетентността на прокурор, информират от държавното обвинение.

Очаквайте подробности!