Прокуратурата внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 39-годишен мъж, привлечен към наказателна отговорност за смъртта на 8-годишния Томи.

Момченцето беше намерено мъртво на улица в Мездра, като първоначално се смяташе, че е нападнато от куче, а след това, че е имало инцидент с пиратки. Впоследствие стана ясно, че трагедията е свързана с изтрел от огнестрелно оръжие, дело негово приятелче.

Обвиняемият разполагал с няколко гладкостенни ловни пушки, нарезна ловна карабина и патрони с различен калибър. Държал ги в мазето на дома си. Притежаваните от него оръжия и боеприпаси се намирали на различни места във въпросното помещение, извън наличната метална каса за съхранение.

Има задържан за смъртта на 8-годишното дете в Мездра

Мъжът често ходел на лов и обучил и малолетния си 8-годишен син да борави с оръжията и боеприпасите.

В деня на трагедията той се отказал да ловува поради дъждовно време. Излязал другаде като оставил приготвената по-рано пушка извън калъфа до входната врата на стълбите, а 5 патрона – в джоба на якето си.

Около 16,30 ч., докато в къщата на обвиняемия били само сина му с приятеля си Томи станал инцидентът. Свидетели чули силен гръм, след което видели как едното момче влачи за краката другото, оставя го навън, а междувременно почиства пътеката от кръв.

Жертвата бил открит на тротоар в локва от кръв и дъжд, за което били информирани родителите му. Баща му веднага го транспортирал за оказване на спешна медицинска помощ в гр. Мездра, където била констатирана смъртта на Томи.

8-годишното дете, открито мъртво в Мездра, е внук на бивш депутат

Изготвената  съдебномедицинска експертиза на трупа е установила, че смъртта на детето е в пряка причинна връзка с нараняването и е настъпила бърз.

С оглед всички събрани данни по делото, има достатъчно основания да се счита, че извършител е 8-годишният К.Й. Към момента на деянието момчето се явява безусловно невменяемо.

Неговият баща е бил привлечен в качеството на обвиняем за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси в нарушение на законовите разпоредби.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.