Осигурителен посредник на пенсионно дружество и нотариус, потвърдил сделките, са предадени на съд за документно престъпление в Благоевград.

Мъжът стопанисвал книжарница в града. В нея имало копирна машина, която много хора използвали за копиране на лични документи.

Освен че работел като продавач, той имал договор за осигурителен посредник с пенсионноосигурителна компания. Задължението му било да се легитимира като такъв при преговори, както  и да сключва договор с желаещите.

Вследствие на това имал право да получи възнаграждение както за влезлите в сила договори, така и за всяко потвърдено заявление за промяна на участие във фонд.

В периода 01.02.2016 г. - 26.02.2016 г.  книжарят получил достъп до личните данни на десетки лица. Той запазвал копия от данните им тях без знанието на клиентите. Впоследствие, без знанието и съгласието им, мъжът съставял от тяхно име заявления за промяна  и прехвърляне на натрупаните суми  в друг съответен фонд.

Обвиняемият собственоръчно попълвал личните им данни и полагал подписи от името на осигурените лица. После Л.Г. представил заявленията пред нотариус Д.А., която заверила подписите.

Впоследствие обвиняемият предал неистинските нотариално заверени заявления и договорите към тях в регионалното представителство на пенсионния фонд.

Мъжът използвал сходна схема  и съставил 37 заявления и 37 договора.

За подсъдимата наказателното производство приключи с наложено наказание „пробация“. Тя се е признала за виновна и се е споразумяла с прокурор.