Глоби от КАТ за превишена скорост падат в съда заради сериозни пропуски в електронните фишове.

В голяма част от тях липсва описание как може да се обжалва санкцията и магистратите считат, че това нарушава правата за водачите.

Често полицаите пропускат и да уточнят кога, къде и с коя точно камера е бил заснет даден нарушител и така той впоследствие остава ненаказан.

Светозар Топалов получил електронен фиш, защото е шофирал с 80 км/ч. при ограничение 40.

"Става въпрос за четирилентов път. Не съм нарушил правилата за движение", твърди мъжът пред Нова тв. 

Това е и причината да реши да обжалва санкцията в съда. Във фиша обаче липсвала информация как може да го направи. В крайна сметка точно това е станало и причина за отмяната на наказанието му от съда.

"В електронните фишове задължително трябва да бъде посочено пред кой орган се обжалва актът и в какъв срок. Трябва да бъде посочен номерът на техническото средство и трябва да бъдат отбелязани както неговата изправност, неговият номер, така и мястото, на което и извършено нарушението и скоростта, с която се твърди, че е извършено", обяснява адвокат Мария Янева.

В практиката й в последните месеци са десетки фишовете от КАТ, които са паднали в съда заради пропуски от страна на "Пътна полиция".

Единият от тях бил отменен заради липса на информация дали измерва вярно скоростта. Други – заради липса на информация както за вида и номера на камерата на КАТ, така и за началото и края на работата й.

От МВР са лаконични: "Всички технически средства са преминали преглед за вярно измерване на скоростта. Става дума за единични случаи, които няма да коментираме!"

"Камерите, с които се отчита превишаването на скоростта, трябва да минават в едногодишен срок на задължителна презаверка", заяви от своя страна Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.