Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо мъж на 63 г., за това, че на 12 август, на разтоварището на гара Стамболийски, обл. Пловдив, при извършени товаро-разтоварни работи, при управление на автокран "Краз", поради намарливо изпълнение и в нарушение на разпоредбите за безопасно използване на повдигателни съоръжения, е претоварил крановата уредба за съответното й положение над два пъти от допустимото, което е довело до скъсване на износеното стрелоподемно въже.

При падането на стрелата на автокрана е била причинена смъртта на 28-годишен мъж и средни телесни повреди, изразяващи се в счупване на кости на краката и на поясен прешлен, довело до трайно затрудняване на движението, на 31-годишен мъж  – престъпление по чл. 123 ал. 1 от Наказателния кодекс и престъпление по чл.134 ал.1 от Наказателния кодекс.

Във въпросния ден обвиняемият е работел като кранист и трябвало да премести "пачки" с бетонови траверси от двора на бившето "Топливо" в Стамболийски, върху платформа на полуремарке на камион. Двамата пострадали били общи работници и не познавали добре товарната дейност.

Те се качили неправомерно на камиона и направлявали товара с голи ръце. Обвиняемият, който трябвало да ги надзирава, вместо да спре товарната дейност при това положение, продължил извършването й, при което на три пъти поставил върху платформата на ремаркето "пачки" с бетонови траверси.

При третото поставяне, което било в най-отдалеченото за крана положение, бил задействан ограничителя за товароподемността му. Вместо да потърси по-удобна позиция, при която безопасно да намести товара, обвиняемият, само леко доближил крана до платформата на камиона и предприел ново преместване на товара. При това положение на „стрелата“, кранът можел да вдигне до 2 000 кг, а  действително повдигнатия товар в случая бил над 4 240 кг. Вследствие на това претоварване, стрелоподемното въже се скъсало, при което стрелата със закачения към нея товар, паднали на платформата на камиона. Двамата общи работници били тежко ранени и откарани в болницата. Единият от тях – 28-годишен мъж починал от травмите си на 18 август 2016 г. в болницата, а на 31-годишния му колега се е лекувал дълго време заради причинена средна телесна повреда.

Допълнителна причина за настъпването на злополуката оказало и немарливото отношение на обвиняемия към ежедневния преглед и поддръжка на скъсаното въже, което било изоставено от него седмици преди инцидента. При това положение скъсаното въже в процеса на експлоатация се прокъсвало на различни места и не било редовно смазвано.

Съобразно заключението на извършената в хода на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза, неносеното на специално защитно облекло от двамата пострадали не е основна причина за причинените им телесни повреди, защото ударът на крановата стрела по главите и телата им е бил толкова силен, че със или без такова специално оборудване, биха настъпили причинените им телесни повреди.

По делото са разпитани множество свидетели, приобщена е относимата документация, изготвени са експертни заключения и др.