Софийският градски съд измени взетите от прокуратурата парични гаранции от по 1 милион лева на двама обвиняеми по случая „Nexo“ и ги намали на 150 000 лв. за Траян Николов и 100 000 лв. за Калин Методиев, съобщиха от съда.

Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Съдия по случая "Nexo" си направи отвод

Вчера стана ясно, че съдията, който трябваше да се произнесе по жалбите на двамата обвиняеми по случая "Нексо", се е отвел.

"Мотивите за отвода са публикации в медийното пространство, съдържащи твърдения, неотговарящи на действителността, и внушения относно безпристрастността на съда. В рамките на деня ще бъде определен нов съдия-докладчик", информират от градски съд.

Преди 10 дни, след спецоперация срещу криптобанката "Нексо", прокуратурата обяви, че четирима души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за дейността на криптобанката. Повдигнато им е обвинение за това, че от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови са участвали, а един от тях е и ръководил, организирана престъпна група. "Тя е създадена с користна цел - пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз", обясни тогава зам.-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов.

Шефът на ДАНС с разкритие за "Нексо"

Службите засекли: Nexo вади 1 млн. лв. за подкуп в съда?