Съдът спря вписването на новото ръководство на Българския енергиен холдинг. Причината е жалба на отстранения изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов.

Самият Николов обясни, че съдът не се е произнесъл по неговата жалба, където е образувано дело срещу действията на енергийния министър Андрей Живков. Той заяви, че съдията е разпоредил на Агенцията по вписванията да бъде спряна процедурата по вписване на новия борд. Николов твърди, че няма решение кой ще разписва предстоящите разплащания на БЕХ.

Има плащане по емисия еврооблигации от 550 000 000 евро, чийто падеж предстои на 02.08.2021 г. Той посочи, че утре трябва да се разпишат 550 милиона евро към облигационерите. Ако това обаче не стане, по негови думи ще станат предсрочни изискуеми всички облигационни заеми, които са в порядък на милиард и двеста милиона евро.

"От друга страна, ние трябва да закупим въглеродни емисии за ТЕЦ двойката, която в момента е обявила търгове. Загубите там също ще бъдат десетки милиони евро", предупреди пред БНР отстраненият шеф на БЕХ.

Според него това решение хвърля цялата енергетика в колапс. Николов бе категоричен, че ще иска прокуратурата да вземе отношение по случая.

Припомняме, в петък целият Съвет на директорите на "Българския енергиен холдинг" беше освободен.

Освободиха цялото ръководство на Българския енергиен холдинг