Сергей Харутюнян, който бе арестуван за стрелба по пловдивчанина Атанас Карастойков, получи своята присъда. Срещу него бяха повдигнати две обвинения – опит за убийство и държане на пистолет и боеприпаси без разрешение. Срещу Харутюнян има и трето обвинение – увреждане на чужда вещ - автомобил. Става дума за джипа, който бе пробит от куршумите. 

Преди минути Окръжен съд го призна за виновен и по трите повдигнати обвинения, като му наложи едно общо най-тежко наказание от 6 години лишаване от свобода, пише TrafficNews.bg. Магистратите са уважили част от частният иск и са осъдили Харутюнян да плати 15 хиляди лева обезщетение на портиера - Атанас Карастойков. По време на разпоредителното заседание, Карастойков предяви частен иск срещу арменеца в размер на 50 хиляди лева. 

Сергей Харутюнян е с изменена мярка за неотклонение "домашен арест". Той ще излежи и 1 година и 3 месеца, тъй като престъплението, в което бе обвинен, е извършено по време на изпитателен срок от стара присъда.  

Припомняме, че днес защитата на арменецът пледираше за невинност, с мотивите, че няма доказателства за авторството на престъплението, както и че липсва какъвто и да е мотив.

От своя страна пък от държавното обвинение настояха за максимална присъда предвидена в закона.

в началото на април 2018 година Артур и негови сънародници се опитали да влязат пияни в голям нощен клуб в центъра, като паркирали джипа си буквално пред вратите на заведението. Охраната на клуба обаче отказала да ги допусне и те влезли в стълкновение с охранителите. При сблъсъка е била счупена челюстта на Артур. В последствие арменците са отправяли заплахи и предупреждения към управата на клуба и собствениците на охранителната фирма.

Освен това са поискали и 40 хиляди евро за поруганата си чест. Изнудването не минало и затова очевидно арменците преминали към физическа саморазправа.

Карастойков бе причакан пред дома си в Кършияка  на 29 юли 2018 г. и прострелян на няколко места. При стрелбата  куршумите пробили задна лява гума и заден ляв калник на паркирания наблизо автомобил „Мерцедес". След това обвиняемият се оттеглил, преоблякъл се и тръгнал с автомобил към Курортен комплекс „Слънчев бряг", където бил задържан. Пострадалият е бил настанен за лечение в болница.

 Ден по късно бяха арестувани арменските граждани Сергей Харутюнян и Артур Осипян.

Впоследствие Артур бе освободен, тъй като не бяха открити преки доказателства, които да го свързват с престъплението.