9 години и 4 месеца ще лежи в затвора Найден Луканов, убил при катастрофа след гонка с мигранти полицай. Бандитът блъсна патрулката, в която бе униформеният Кирил Петков на 22 ноември 2022 година, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Софийски градски съд (СГС) призна за виновен подсъдимия Найден Луканов за причиняване на смъртта на едно лице и средни телесни повреди на две лица по непредпазливост при управление на моторно превозно средство, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества и е управлявал превозното средство без да има необходимата правоспособност; за това, че противозаконно е попречил на органите на властта – полицейски служители, да изпълнят задълженията си, като не се подчинил на подадените сигнали да спре за проверка управлявания от него автомобил (престъпление по чл. 270, ал. 1, пр. 1 НК) и за това, че с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага противозаконно е подпомагал чужденци да преминат и пребивават в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство, по отношение на 12 чуждестранни граждани, един от които не е навършил 16-годишна възраст (престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 НК).

Съдебното следствие е протекло като съкратено такова по глава XXVII от НПК, като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложен в обвинителния акт. Съдът е преценил, че така направеното признание се подкрепя от събраните в хода на досъдебното производство доказателства.

СГС наложи на подсъдимия едно общо наказание за трите престъпления, определено по правилата на чл. 23, ал. 1 НК, а именно 14 години лишаване от свобода, което след редуцирането му по реда на чл. 373, ал. 2 НПК е определено на 9 години и 4 месеца лишаване от свобода. На подсъдимия е наложено и наказание глоба в размер на 15 000 лева.

Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурор в СГП на 22.11.2022 г. Разследването е проведено от Национална следствена служба под ръководството и надзора на СГП.