Районен съд – Карлово взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на 28-годишния украинец, срещу когото са повдигнати две обвинения: по чл. 281, ал.2, т.1, пр.І-во, т.4 и т.5, във вр. с ал.1 от НК и по чл. 354а, ал.5, във вр. с ал.3, т.1 от НК.

Мъжът е обвинен в това, че на 30.08.2022 г. в село Кърнаре, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно е подпомогнал чужденци - девет сирийски граждани, да пребивават и преминават в страната - Република България в нарушение на закона - чл.19, ал.1, т.1 от ЗЧРБ, като деянието е извършено чрез използване на моторно транспортно средство, по отношение на повече от едно лице и по отношение на ненавършилото 16-годишна възраст лице, на възраст 13 години и в това, че на 30.08.2022 г. без надлежно разрешително е държал високорисково наркотично вещество - марихуана с нето тегло 0,092 грама на стойност 0,55 лева.

Престъпленията са разкрити от служители на РУ на МВР Карлово, като действията по разследването са съгласувани с Районна прокуратура – Пловдив, Териториално отделение – Карлово.

Съдът намери, че от събраните до момента доказателства следва извод за обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпленията, за които е привлечен като такъв. Според съда при мярка за неотклонение, различна от задържане под стража, е налице опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив, за което е насрочено открито заседание на 08.09.2022 г. в 13:30 часа.

Украинецът, заловен с бус бежанци, не знаел, че са мигранти