Делото за побоя над секретаря на заличеното от регистрите в Република Северна Македония Сдружение "Цар Борис Трети " Християн Пендиков беше отложено поради неявяването на двама от свидетелите на обвинението.

Братята Сергей и Сава Костовски бяха призовани нередовно и в едно от предишните заседания съдът в Охрид разпореди те да бъдат доведени с полиция. От днешните думи на съдията по делото стана ясно, че полицията не е успяла да ги открие, "защото вратата на дома им била затворена". В залата беше прочетена информация от бащата на братята, че са възпрепятствани да присъстват, защото имали служебно пътуване до Гевгелия.

"Това е или неизпълнение, или непознаване на закона от страна на полицията, защото не е достатъчно да бъде констатирано, че никой не е отворил вратата", заяви Димитрия Цобоски, адвокат на обвиняемите Илия Спасески и Борче Ангелов, който в залата заяви, че "това показво нефункциониране на системата".

"Смятам, че това отношение към съда е несериозно. Това, че двамата свидетели не идват, а полицията не ги довежда, само удължава делото. Идваме, (а) заседанията се провеждат колкото да бъде обявена следваща дата. Това означава, че правосъдните институции много често могат и да не изпълняват задълженията си и като държава трябва да се захванем с някои проблеми, защото всяко нефункциониране на някой орган в държавата нарушава гражданските ни права", заяви пълномощникът на потърпевшия Пендиков Стефан Камишевски, цитиран от БТА.

Съгласно закона съдът може да разпореди неявилите се свидетели да бъдат арестувани и така да бъдат доведени в съда, уточниха и двамата адвокати.

Македонските граждани Илия Спасески и Борче Ангелов са обвиняеми за нанасяне на тежка телесна повреда на Християн Пендиков от омраза на етническа основа в Охрид на 19 януари 2023 г.

Следващото заседание по делото е насрочено за 12 юни.