Прокурорът по делото "Барселонагейт" Стефан Христов, работещ в Софийската градска прокуратура, бе отстранен заради редица нарушения. Заедно с него е отведен от наблюдаваните от него дела и колегата му Иван Първанов.

Постановленията са на петима прокурори от Апелативна прокуратура - София. Те са във връзка с образувани дисциплинарни производства за допуснати сериозни нарушения в срочността и ритмичността по водени от тях досъдебни производства. Става дума за действие или бездействие, довело до забавяне на досъдебните производства.

Образуваха дисциплинарни производства срещу двама прокурори

На административния ръководител на Софийска градска прокуратура е указано да се определят нови екипи от прокурори на принципа на случайния подбор, съобщава "24 часа". След запознаване със събраните до момента доказателства те следва да изготвят следствено-календарен план за предстоящите процесуално-следствени действия по всяко едно от делата с оглед срочното им приключване.

Във връзка с установените нарушения в срочността и ритмичността на извършените процесуално-следствени действия предстои новоизбраните наблюдаващи прокурори да извършат преценка относно наличие на основания за отвод на разследващите органи по всяко едно от делата.