Спецсъдът излезе със съобщение относно твърденията, че са подслушвани политици от опозиционните партии.

Специализираният наказателен съд не е издавал разрешения за прилагане на СРС спрямо тях, настояваха от институцията.

Подслушвали и премиера Янев

Ето пълният текст на съобщението:

По повод на отправени внушения в публичното пространство от представители на обединение "Демократична България" за това, че Специализираният наказателен съд /СНС/ е издавал разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства /СРС/ спрямо политически ангажирани фигури, е извършена проверка в съдебните регистри. От нея е установено, че от СНС не е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо настоящия министър-председател на Република България, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите.

Дейността на СНС по прилагане на ЗСРС се проверява ежегодно от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. До момента в докладите не са констатирани никакви нарушения в тази дейност.

Прокуратурата възложи проверка подслушвани ли са политици

Неколкократно е посочвано, че "съдебният контрол върху исканията за прилагане и използване на СРС е значително завишен".

И през настоящата година СНС ще изпълни законовите си задължения да представи пълната информация за осъществените правомощия по НПК и ЗСРС на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Припомняме ви, че миналата седмица ген. Атанас Атанасов от "Демократична България" заяви, че са подслушвани 32-ма български политици. 

Според него неправомерно са използвани от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) специални разузнавателни средства (СРС) спрямо политици преди проведените на 4 април 2021 г. парламентарни избори в страната.

На свой ред ДАНС стартира веднага вътрешна проверка.

ГЕРБ за подслушванията: Напомня на аферата "Костинброд"