15 години затвор постанови Апелативния съд във Варна за машиниста, управлявал злополучния влак, който причини трагедията в Хитрино в края на 2016 година. Той няма да има правото да упражнява професията за 17 години. Помощникът му Радослав П. е лишен от свобода за 10 години и му е отнето правото да упражнява професията за 12 г. С това решение се потвърждава присъдата на Окръжния съд в Шумен. 

Според съда двамата са нарушили правилата за движение по време на инцидента. Машината е навлязла в гарата със 78 км/ч  Двамата не се подчинили на сигнала на входния семафор, който разрешавал влизане с 40 км/ч, с готовност за спиране. В резултат последвало дерайлиране, повреждане на вагон-цистерни, изтичане на газ пропилен и взрив. При инцидента загинаха 7души, а ранените бяха над 10. 

Влакът пътуваше по направлението Бургас – Русе и бе съставен от 2 локомотива и 26 вагон-цистерни, превозващи 700 тона пропилен и 130 тона пропан-бутан. Заради ремонт на железопътната инфраструктура разписанието било променено и композицията трябвало да изчака на гара Хитрино преминаването на пътнически влак. Двамата подсъдими обаче не били уведомени за това и смятали, че се движат по обичайния график.

Един от изводите в техническите експертизи е, че железният път и съоръженията в гара Хитрино макар и недобре поддържани, са били технически изправни. Настоящият състав също счита, че пътят не е в пряка причинна връзка с настъпилия резултат.

Вещите лица са категорични, че причината за произшествието е високата скорост при навлизане и неспазването на светлинната сигнализация. 

За разлика от първата инстанция, Апелативният съд не приема за смекчаващи обстоятелства лошото състояние на пътя, това, че цистерната не е отговаряла на изискванията и незнанието от подсъдимите за промененото разписание. Двамата не са изпълнили водещото си задължение да съоблюдават светлинната сигнализация.

Настоящият състав установи, че наказанията на Димитър М. и Радослав П. съответстват на тежестта на допуснатите тежки нарушения на правилата за движение. Множество специалисти, участвали в различни експертизи, са дали еднопосочни заключения, в които не се установи финансова зависимост и предубеденост. 

Решението на съда подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд