Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу И.Б, който е  привлечен към наказателна отговорност за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие.

На 04.01.2017 г., на строителен обект в ж.к. „Дружба“ в столицата, се извършвали дейности по разваляне на кофража на плоча.

Единият от работниците, се качил на 10-ия етаж, където била изградена дървена платформа, за да откачи и свали метални куки.

Той излязъл на рампата необезопасен и  влязъл в подготвяната за вдигане с кулокран кофражна кула, за да я я привърже към куките на машината.

Релса падна върху крака на работник в Карловско!

По същото време обвиняемият завъртял крана, за да закачи кулите. Той видял действият на работника, които били неправилни, но вместо да прекрати дейност продължилработа.

Така синджирите на крана ударили кулата, тя се наклонила и раблотникът  паднал заедно с нея от 10-ия етаж. Пристигналият на мястото на злополуката лекарски екип констатирал смъртта на пострадалия.

При експертиза е установено е, загиналият е застанал  неправилно и предприел действия по захващане на куките и окачване на кулата с тях, при което не използвал предпазни средства против падане от височина.

Действията на краниста, също са в пряка причинно-следствена връзка с възникването на злополуката. Той нарушил изискванията  безопасен  труд. Мъжът е  привлечен към наказателна отговорност за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.