Продължава заседанието на специализирания съд за определяне на мярката за неотклонение на Георги Попов.

Обвиняемият Георги Попов съдейства на воденото разследване и ще поискаме налагането на мярка за неотклонение "задържане под стража" или "домашен арест" за него, каза пред журналисти заместник-ръководителят на Специализираната прокуратура Ангел Кънев преди гледането на мярката за неотклонение на Попов, предава БТА.

Кънев обясни, че обвиняемият Георги Попов бе приведен в България в рамките на екстрадиционно производство по искане на българската прокуратура до компетентните власти в Обединените арабски емирства. Затова прокуратурата е длъжна, охранявайки правата на обвиняемия, да го изправи пред съд за определяне на мярката му за неотклонение, каза Ангел Кънев.

Той съобщи, че по делото има доказателства за първоначалното укриване на Попов от разследващите органи. Внасяме искане в Специализирания наказателен съд и искаме от съда да му определи мярка "задържане под стража" или "домашен арест". Като сме съобразили обстоятелството, че той съдейства на воденото разследване, дал е подробни обяснения, представени са и доказателства по делото за здравословното състояние на Попов и на негови родственици, обясни Ангел Кънев. Той каза, че парична гаранция в подходящ размер също би била подходяща, но съдът ще прецени. Ходът на разследването е доста напреднал и наказателното преследване е към своя край. Очакваме мярката и решението на съда, каза Кънев.

Георги Попов, обвинен като участник в престъпна група, ръководена от бизнесмена Васил Божков, пристигна с полет от Дубай в София в петък. Той бе екстрадиран от съдебните власти на Обединените арабски емирства, след като такова искане беше отправено от българските власти.