С фалшиви документи ли е била прехвърлена собствеността върху Руската църква в София, ще проверява Софийската градска прокуратура. Това съобщиха нейната шефка Илиана Кирилова и заместникът й Христо Кръстев.

Възможна е проверка на ДАНС. Ще се установяват факти и обстоятелства за собствеността на земята и църквата. От Столична община, Държавния архив и дирекция на вероизповеданията на МС ще се изискват документи, обясни Кръстев. 

От Агенцията по вписванията казаха чия е Руската църква в София


Ще се извърши проверка само за придобиване на собствеността върху сградата и земята, поясни той. Срокът на проверката е до 3 месеца. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще прецени има ли престъпление. 

Ако има спор за собственост, трябва да се заведе дело пред съда. Въпросът има 2 аспекта - правото на собственост като понятие в гражданското право и каноническото право, поясни Кирилова, цитирана от 24 часа.

Патриарх Неофит назначи свещеници, които ще служат в Руската църква

"Ще се запознаем с документите, дали има право на собственост и ще поискаме документи относно каноните в нашата църква и спирането на достъпа на миряни да изповядват вярата си, да остават интимно с Бога. Още повече, че там се намира и гробът на Св. Серафим", добави тя.