Командосът Ангел Желязков, който на 20 май 2018 година уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" ще лежи в затвора 7 години. Върховният касационен призна Желязков за виновен в извършването на умишлено убийство, като решението на магистратите е окончателно.

Делото срещу Желязков стартира през 2019 г. във Военния съд в Пловдив. Тогава командосът беше признат за виновен  за причинена смърт при превишаване пределите на неизбежната отбрана и оправдан по обвинението за предумишлено убийство. Присъдата, която получи беше 4 години и 3 месеца затвор. На следващата година Военно-апелативният съд в София го оправда, но ВКС върна делото за ново разглеждане от друг състав. Последва наказание от година и половина условно, но ВКС отново върна процеса на второинстанционния съд. При третото разглеждане Желязков беше обявен за невинен в превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Делото отново стигна до ВКС и след днешното решение командосът ще трябва да влезе в затвора за изтърпяване на ефективна присъда.

Хронология на убийството:

Ябълката на раздора между двамата мъже била дознателката Люба Алексова, която живяла няколко години с Ангел Желязков. С времето бурната им връзка започнала да изстива. Подозренията и ревността от страна на двамата провокирали чести скандали, спорове и дори раздели. Полицайката няколко пъти слагала край на отношенията с командоса, като дори се изнесла от общото им жилище и отишла да живее на квартира в Коматево. Преместила се в районното управление в Карлово, като там определено привлякла доста мъжки погледи. Добромир Лазаров, кой от години бил разведен и имал друга връзка, също не останал безразличен.  

Младата дама не криела проблемите на старата си връзка и успяла да провокира закрилника у ченгето. Той се увлякъл по Алексова до такава степен, че прекратил връзката си и споделил с приятеля си, че Люба е любовта на живота му и започнал да планира съвместното им бъдеще. Имал намерение дори да й предложи брак.

Плановете му обаче били помрачени, след като научил, че Люба продължава да се вижда с командоса. Лазаров успял да издири телефона на Желязков и му звъннал, предупреждавайки го да остави Алексова на мира.

На 20 май Ангел пише няколко съобщения на Люба, по обяд се виждали и решават да се съберат отново. Това си намерение полицайката решила да сподели с Добри. Лазаров заминал за Пловдив,  за да говори с Алексова и да вземе решение за бъдещето си.

Седнали в кафе „Ескада” , но още преди да приключат Желязков започнал да й звъни по телефона. Съобщил й , че е много пиян и е пред дома й в Коматево. Заявил, че няма да мръдне от там и поискал тя да отиде с колата си и да го закара до дома му в Кючук Париж.  Добромир я предупредил, че Ангел я манипулира и я обвинил, че тя ще отиде „да си легне с него”. Въпреки натякването, Алексова  се качила в беемвето си и потеглила към Коматево. По принцип командоса не употребявал алкохол, но същият ден изпил няколко питиета.

Вбесен, Добромир започнал на звъни на мобилния телефон на съперника си. Поискал веднага да се видят и „да се разберат веднъж завинаги като мъже”. Желязков заявил, че е пиян и не иска да се вижда с него. Последвали още няколко позвънявания, в които полицаят настоявал командосът да му каже адреса си , за да се видят там. В крайна сметка военният му го дал, като отново заявил, че е пиян и „не може да се бие с него”. Добромир потеглил към бул. „Ал. Стамболийски”  в Кючук Париж, където бил блока на Ангел. 

Ангел и Люба били пред жилището 10 минути, преди пристигането на Добри. Още тогава командосът извадил от кората на предната врата на колата 17-сантиметров нож.

В момента в който Лазаров пристигнал пред адреса, където са Люба и Ангел, двамата си разменили остри реплики. Добромир замахнал и ударил юмрук в лицето на Ангел. Последният паднал на колене. В същото време жената се опитала да ги раздели, но някой от двамата я блъснал и тя паднала в калта пред блока.

Желязков замахнал с ножа и няколко пъти намушкал Добромир. Той се хванал за гърдите с думите „Абе, човек, какво направи?!”. Отдалечил се на няколко метра, а след това тръгнал обратно. Ангел видял че кърви, прегърнал го през гърба и се опитал да спре кървенето с ръце. В същото време Алексова се обадила на 112 за помощ. Линейката откарала Добромир в болницата, но там той издъхнал без да дойде в съзнание от остра кръвозагуба.