Пловдивският районен съд остави в ареста каналджиите, хванати да превозват мигранти с линейка. Делото се гледа при закрити врати без да присъстват журналисти, като така и не стана ясно защо беше взето подобно решение.

„Съдът уважи искането на прокуратурата за вземане на най-тежката мярка за неотклонение, като освен, че сме доказали обоснованото предположение за участието и на двамата в деянието, доказахме, че има и повишена обществена опасност. На извършителя, който е карал, линейката му е взета принудително кръв за изследване дали е употребил наркотици, тъй като е споделил пред единия полицай, че на предния ден е взел метамфетамин”, разказа зам. районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев, цитиран от TrafficNews.bg.

31-годишният шофьор е бил неправоспособен водач на МПС. Има книжка, обявена за невалидна, има и влезли в сила наказателни постановления за нарушения на закона за движение.

Внучка би и ограби 103-годишната си баба

По отношение на обвиняемата Маргарита Маринова той допълни, че също е имала съучастие. Тя е била облечена в медицински дрехи. За нея е установено, че не е осъждана. Била е наказвана по административен ред за кражби, вероятно са били до размера на две минимални заплати. 

„Нашият закон дава възможност при такива случаи лицето да получи административно наказание. Другото, което поражда известно съмнение е, че в последните години обвиняемата 6 пъти губи личната си карта, което навежда на известни съмнения за документни измами”, допълни още Илиев.

Вижте мъжа и жената, превозвали мигранти в линейка край Пловдив

Мъжът пък е осъждан 4 пъти, основно за шофиране без книжка и в нетрезво състояние.

В линейката са открити 23 чужденци – граждани на Афганистан, всички мъже, като три от лицата са под 16 години.  Линейката е взета от София, откъдето са и двамата обвиняеми, била е бракувана.

По време на гонката на АМ „Тракия” автомобилът е бил с включена сирена, а шофьорът е отказал да спре. Завил е към Карловско шосе, а след това и към село Труд. Там за около десетина минути е успял да се скрие от полицейския патрул. Полицаите са намерили линейката, като шофьорът и спътничката му са били избягали. Последвало е заграждане на цялото село и малко след това двамата са задържани.

Задържаха за 72 часа водача, обърнал колата си в изкоп след гонка