Пловдивският апелативен съд отхвърли като неоснователни жалбите на двама мъже, обвинени в разпространение на близо половин килограм хероин и потвърди взетата от Окръжен съд спрямо всеки от тях мярка за неотклонение „ задържане под стража“.

След получен в полицията сигнал на 26 срещу 27.05.2021г. за сделка край село Поповица са задържани обвиняемите Е. Д., И. Х. и О. Р., като първите двама предали на последния 465 грама хероин. Мерките си обжалват само първите двама задържани.

За Осман Ракипов ви съобщихме преди дни. Тримата мъже са били следени чрез СРС-та дълго време.

Осман Ракипов от Столипиново, хванат с половин кило хероин край Пловдив – следен със СРС-та

Апелативните магистрати анализираха събраните до момента  гласни, писмени и веществени доказателства по делото и прецениха, че от тях може да се направи обосновано предположение, че двамата мтце са извършили престъплението, в което са обвинени.

Престъплението е тежко умишлено, а предвиденото от закона наказание е от 2 до 8 години лишаване от свобода. 

По отношение на И. Х. е известно, че  до сега е осъждан 4 пъти, включително и за престъпления, свързано с наркотични вещества.

От вида и количеството иззет наркотик, съдът прие, че спрямо него и съучастникът му Е. Д. при една по-лека мярка за неотклонение има реална опасност да извършат престъпление.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Съдебното заседание се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста, където се намираха обвиняемите и съда, където бяха съдебният състав и защитниците.