Апелативен съд – Пловдив остави в сила определения на Пловдивския окръжен съд, с които са взети мерки за неотклонение „задържане под стража“ на две искани лица, за които Италия е изпратила  отделни европейски заповеди за арест.

Кънчо Кънчев е  издирван с европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в Рим, за да изтърпи наказание от 7 години лишаване от свобода за участие в организирана престъпна група, склоняване към проституция и сводничество. Присъдата е влязла в сила през 2012 година. Съдът прецени, че заради смяната на лично и фамилно име на исканото лице преди години по негово желание, изваждане на нови документи с тези имена, при по-лека мярка за неотклонение има опасност той да се укрие. От друга страна, определеното в Италия наказание е тежко. Заради това съдът остави Кънчев в ареста.

С постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ остава и Гергина Тодорова, която е издирвана от италианската прокуратура, за да изтърпи три присъди за джебчийски кражби, извършени в Милано и Флоренция. Наказанията са комулирани и исканото лице трябва да изтърпи 4 години и 9 месеца лишаване от свобода. В момента тя търпи наказание „пробация“ за друга кражба. Съдът прецени, че предвид богатото криминално минало на Тодорова, която има присъди, не само в Италия, но и в Испания, в настоящия момент има реална опасност тя да се укрие при по-лека мярка за неотклонение.

Определенията са окончателни и не подлежат на обжалване.

И двете съдебни заседания се проведоха чрез видеоконферентна връзка между ареста, където се намираха исканите лица и съда, където бяха съдебният състав и защитниците.