Днес, 12.08.2022 г., съдът разгледа исканията на Окръжна прокуратура – Монтана за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда. Престъплението е квалифицирано по чл. 124, ал. 1, вр. чл. 128, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

      Деянието е било извършено на 09.08.2022 г. в гр. Лом от четирима мъже чрез нанесен от тях побой на 47-годишния Г.Ю. Пострадалият починал вследствие на причиненото му тежко увреждане.

      Извършителите са били установени - Г.М., М.М., П.Н. и П.Ш. С постановление на прокурор те били привлечени в качеството на обвиняеми и задържани.

Съпругата на убития мъж в Лом: 20 души от микробус и коли ни нападнаха

      В рамките на 3 дни са извършени множество действия по разследването. Проведени са разпити на 21 свидетели, извършен е следствен експеримент, разпознавания, иззети са веществени доказателства, претърсвания и изземвания.

В днешно съдебно заседание съдът е приел доводите на наблюдаващия прокурор за обосновано предположение за авторството на престъпното деяние. Налице е опасността обвиняемите Г.М., М.М. и П.Ш. да се укрият или да извършат престъпление. Спрямо тримата са взети мерки за неотклонение „задържане под стража“. По отношение на обвиняемия П.Н. съдът е взел мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 1500 лева, като се мотивира с липса на предходни осъждания и регистрации за криминални прояви за лицето.

Разследването по делото продължава.