Пловдивският апелативен съд остави в ареста турски гражданин, като потвърди взетата от Окръжен съд – Хасково мярка за неотклонение „задържане под стража“ и отхвърли жалбата на обвиняемия.

Спрямо мъжът е повдигнато обвинение за извършено на 28.06.2021 г. за незаконно пренасяне на амфетамини с общо тегло 4,56 килограма на стойност 114 000 лева през ГКПП „Капитан Андреево“. Наркотикът е бил скрит в каросерията на товарен камион, управляван от обвиняемият. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда „лишаване от свобода“ от 15-20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Апелативният съд прецени, че с оглед събраните по делото доказателства, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към извършване на престъплението, за което е привлечен да отговаря. Тъй като е чужд гражданин и няма постоянен адрес в България, съдът счита, че има опасност при по-лека мярка за неотклонение той да се укрие.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Съдебното заседание се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста, където се намираше обвиняемия и съда, където бяха съдебният състав, прокурорът и защитникът.

Хванаха шофьор на камион с дрога за близо 115 хил. лв