Районният съд в Стара Загора остави в ареста Георги Георгиев, обвиняем за заплахи и насилие над 18 годишната Дебора Михайлова.

Днес съдът заседава по искане на защитата на Георги Георгиев, заседанието беше прекъснато заради спиране на тока в съда. Преди това прокурорите поискаха заседанието да бъде гледано при закрити врата, а защитниците на Георгиев заявиха, че желаят медиите да не напускат съдебната зала, съобщи Българската национална телевизия. Районният съд обаче уважи искането на държавното обвинение и закри делото тъй като "в хода на настоящото производство е възможно да се допусне разгласяване на факти и обстоятелства от интимния живот на гражданите".

Пред медиите адвокатите представиха нови доказателства - резултати от ДНК и трасологичната експертиза, според които "категорично се отхвърля възможността Георги Георгиев да е извършител на деянието", предава БТА.

Агенцията цитира адвокат Валентин Димитров, според който в ДНК експертизата "няма какъвто и да било биологичен материал по дрехите, с които се твърди, че Георги е бил в нощта на нападението срещу Дебора". Намерената на местопроизшествието стъпка от обувка категорично не е на Георги - нито по вид, нито по размер, обяви още адвоката.

Според данните на държавното обвинение, цитирани от Българската национална телевизия (БНТ) обаче, има данни, че Георгиев е бил на местопрестъплението. Информацията е от камери на Агенция "Пътна инфраструктура", както и от справки от клетки на мобилен оператор, че телефонът му е бил на местопроизшествието именно във времето на извършването на престъпленията. Георгиев е бил разпознат от пострадалото младо момиче по конкретни физически белези.

Георгиев беше задържан за заплахи с убийство над 18-годишната Дебора Михайлова, които е отправил със съобщения. За насилието над ученичката се разбра в края на юли, а случаят доведе до масови протести в различни градове в цялата страна и до спешно приемане на промени в Закона за защита от домашно насилие.