Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда за избягване плащането на данъчни задължения в особено големи размери, чрез неверни документи.

Така мъжът избегнал  плащането на данъчни задължения на обща стойност 142 915 лв. и приспаднал неследващ данъчен кредит в общ размер на 96 928 лв.

42-годишният софиянец   за период от четири години е осъществявал дейност и  представителство на  данъчно задължено лице. Собственик на капитала била майката на обвиняемия. На практика обаче тя не се занимавала с дейността на фирмата.

Дружеството притежавало лиценз за международни превози на товари за чужда сметка или срещу възнаграждение. В  посочения период то извършвало дейност свързана с превози на товари. Фактурите за тези доставки били осчетоводявани в подаваните в НАП.

Наред с  фактурите, по които  реално  били  осъществявани  сделки обаче обвиняемияг включвал в справките по ЗДДС и фактури за несъществуващи доставки. Така приспадал неследващи се данъчни кредити.

 По този начин обвиняемият избегнал  плащането на данъчни задължения в особено големи размери – на обща стойност 142 915 лв. и приспаднал неследващ се данъчен кредит в общ размер на 96 928 лв.

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание