Отвод си направи съдията, на когото бяха разпределени исканията за одобрение за претърсване и изземване, свързани със задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Материалите са разпределени на друг съдия, който предстои да се запознае с тях, съобщиха от Софийския градски съд.

Мотивите на съдия Тони Гетов, на когото на случаен принцип са били разпределени исканията за одобрение за претърсване и изземване, свързани със задържаните в четвъртък вечерта политически фигури, да си направи отвод са, че с присъда от 29 май 2014 г. съдията е бил председател на съдебния състав, произнесъл осъдителна присъда срещу Цветан Цветанов (тогава зам.-председател на ГЕРБ).

„След произнасяне на присъдата, както Бойко Борисов, така и редица други ръководни дейци на ГЕРБ, твърдяха в медиите неистини, свързани персонално с мен и членовете на моето семейство”, пише в разпореждането съдия Гетов, цитиран от Нова телевизия.

Той посочва още, че според разпоредбата не може да се произнесе съдия, ако поради някакви обстоятелства може да се счита за предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.

Днес повторно бяха внесени документите от страна на МВР, след като на 18 март Софийската градска прокуратура отрече, че има постъпили такива проекти на постановления за повдигане на обвинение на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов Владислав Горанов и пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, заедно с другите материали по досъдебното производство във връзка, с което те бяха задържани за 24 часа. От МВР обаче посочиха, че постановленията за повдигане са изпратени от Главна дирекция „Национална полиция“ с придружително писмо.