Директорът на Националната следствена служба (НСлС) и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов се обърна към зам.-главния прокурор Даниела Машева във връзка с нейната заповед, с която разпорежда ревизия на дейността на Сарафов по административното и организационно ръководство на НСлС от 1 януари 2022 г.

"Моментът за възлагане на посочената ревизия съвпада с публичните атаки на главният прокурор г-н Иван Гешев срещу мен. Това, както и липсата на нормална служебна комуникация с Вас, ме провокира открито да задам въпроси", заявява той.

"Вие сама ли решихте да назначите тази ревизия, или това ви беше разпоредено от намиращия се по това време в отпуск главен прокурор г-н Иван Гешев? Какво Ви провокира да назначите ревизията именно в този момент, имайки предвид, че съм административен ръководител на НСлС вече шеста година и административната ми дейност никога не е представлявала интерес за ръководството на прокуратурата? Очевидно става въпрос за внезапна и тематична ревизия, а не такава, залегнала в плана за ревизии на ПРБ – в този смисъл има ли сигнали от магистрати и служители от НСлС срещу работата ми като директор на службата?", пита той.

"Разпоредената от Вас именно в този момент ревизия оставя в мен дълбокото убеждение, че върху ми се упражнява недопустим служебен натиск заради изразената от мен принципна позиция, явно засегнала силно личността на г-н Гешев. Считам за абсолютно недопустимо да използвате ресурсите на институцията за оправдаване на неговите действия и в защита на персоналните му интереси", заявява той.

Гешев и Сарафов на изслушване във ВСС в четвъртък

"Държа да уточня, че нямам никакви притеснения за дейността си като административен ръководител на НСлС, респ. от очакваните констатации на ревизиращия екип. Напротив, дълбоко съм убеден, че НСлС е коректно и почтено администрирана, но тревога в мен буди откритата тенденциозност относно момента, избран за такава проверка", коментира Сарафов.

Той продължава с думите, че "действията Ви в този случай, както и начинът и моментът, в който са предприети, ясно показват на всички прокурори и следователи в страната, а и на цялата общественост, че г-н Гешев е готов да използва Вас и Прокуратурата на Република България като инструмент в опит да се разправи с неудобните му".

"Очаквам Вашите отговори! Дължите ги не толкова на мен, колкото на всички колеги прокурори и следователи, както и на цялото българско общество", апелира още Сарафов.

Гешев, Сарафов и Тодоров няма да останат в системата