Чисто физически никой не ме пази. Ако съм подложена на натиск и заплахи, ще сезирам съответните органи. Не мога да кажа, че сме свикнали, защото никой не може да работи под натиска на заплахите. Но съответният съдия може да устои на такива въздействия. Това заяви съдия Лада Паунова, която ще гледа делата срещу главния прокурор и неговите заместници, в ефира на Нова.

„В компетентността на органите е да пазят и да разследват евентуални заплахи срещу съдии. Като ръководител на наказателна колегия на ВКС получавам десетки писма от най-различни хора, осъдени или подсъдими, и в тях има и заплахи”, допълни тя.

„Сигналите за престъпления, извършени от главен прокурор или негов заместник, към момента са 65. Не знам дали има сигнали, направени след създаването на парламентарната комисия за Нотариуса”, подчерта Паунова.

„Механизмът за разследване на главния прокурор влезе в сила през юни 2023 г. Това костваше доста работа на съдиите от ВКС. Към настоящия момент механизмът тръгна да работи. Има много норми, които налагат тълкуване обаче, и непрекъснато се налага да се справяме с това. Дали е ефективен, механизмът не може да се оцени с неговите резултати”, каза още тя.

Според нея всичко, що се касае за заплахи срещу съдии, трябва да се разследва, а компетентният орган за това е прокуратурата. Тя не смята, че това е омагьосан кръг.

„Парламентарната комисия смятам, че не може да замести прокуратурата в разследването. Не цялото правосъдие е облечено в мрежи от влияние, надявам се. Предстоящото разследване би следвало да има оздравителен ефект за съдебната система. Комисията може да осветли фактите. Когато те са въз основа на обективно разследване, това може да помогне и на парламента за бъдещо законодателство, а и на всеки съдия”, допълни съдия тя.

За „семейството” – кръг от прокурори, за който Невена Зартова съобщи, Паунова е чувала само през медиите и не е получавала сигнали.