Днес в Районен съд в Монтана одобри споразумение между Районна прокуратура и защитата на обвиняемия Росен Русинов за наказание от 11 месеца „Лишаване от свобода“ условно за извършено от него престъпление срещу политическите права на гражданите: даване на имотна облага на други лица с цел да ги склони да упражнят избирателните си права в полза на определена политическа партия за изборите за 49-то Народно събрание.

Разказахме ви по-рано за него в разследване на Тина Ивайлова в GlasNews.bg:

Къде и как купуваха вот в изборния ден?

Според документите по делото за времето от средата на месец март до 31 март 2023 г. обвиняемият общински съветник на Бойчиновци, дал на трима жители на общината общо 350 лева, за да упражнят те и техни роднини избирателните си права на парламентарните избори на 2 април тази година, като гласуват в полза на партия „ДПС“.

Още сигнали за злоупотреби в община Бойчиновци ВИДЕО

Пред съда 57-годишният Русинов от село Мадан, неосъждан, се призна за виновен и заяви, че доброволно подписва споразумение за наказание 11 месеца „Лишаване от свобода“, отложени с 3 години изпитателен срок. На обвиняемия не се налагат предвидените в закона по леки наказания – глоба и лишаване от право да заема държавна или общинска длъжност, свързана с упражняване избирателните права на гражданите.

Определението на съда не подлежи на жалба и протест.

В разследванията ви показахме кадри как общинският съветник бие по особено жесток начин учителка. За случилото се той е осъден на 1000 лева глоба. Росен Русинов е и в списъка с фиктивни работници на община Бойчиновци, за който също ви разказахме. Това са хора, които получават заплати за позиции, които заемат само по документи.

Как се изразходват милиони евро в един от най-бедните райони в страната ни? ВИДЕО