По данни на Върховна касационна прокуратура от началото на предизборната кампания са образувани 140 досъдебни производства и 859 преписки. Разследването по всички тях продължава, анализират се доказателствата. Имаше ли купен вот по време на изборите за  49-о Народно събрание? С екипа на GlasNews тръгнахме по сигнали за търговия с гласове, които приключиха с арести. Как и къде се случи това? Вижте във видеото:

Кадрите, които виждате са от ареста на Красимир Стоянов от Горни Дъбник. По информация на плевенската полиция той е раздавал по 50 лева за глас. Той отрече пред екипа ни да е купувал гласове. По данни на МВР Красимир Стоянов е криминално проявен и осъждан. Преди пет години отново по време на парламентарните избори той е задържан за купуване на гласове. По- късно е осъден и излежава ефективна присъда за това престъпление. Твърди се, че някои от хората, продали гласа си са получавали по 50 лева от Красимир Стоянов, веднага след като са упражнили правото си на избор, а други са получили сумата дни преди изборния ден. Според хора от селото, които откриваме пред секцията причините за купения вот са:

„България е на никъде. Хората са изморени от избори. Само да гласуваме, за какво да гласуваме?“

„Всички искат да гласуват, но никой не гласува. Може би трябва да го направят задължително, за да има някакъв резултат. На българина трябва да му бръкнеш в джоба…“

„Защото народа 20 лева да му дадеш, 50 лева да му дадеш, той ще ги вземе. Аз съм пенсионерка с 470 лева. за какво съм дошла тук? Да ми дадат 50 лева С тези 50 лева мога да си изкарам две седмици например за хляба.“, казва жена, която е застъпник в една от секциите в Горни Дъбник по време на изборния ден.

„Беднотията това довежда в хората. Болният проблем на хората- безработицата и безпаричието най-вече. Това е.“, твърди друга жена, която откриваме пред секцията.

Емилия Борисова от село Мадан -община Бойчиновци също твърди, че безработицата и безпаричието я накарали да продаде гласа си.

„Аз съм била безработна колко години, на подписи съм била. Колко програми е имало и един път не са ме сложили.  Сега ме сложиха и се надявам всеки момент да  не ме махнат. Тъжно, не тъжно това е, примиряваш се с всичко. Не само тук, по селата е така.

-Тези пари успяхте ли да ги вземете или Ви ги взеха преди това?

-Не, похарчих ги. Няма и да ги върна.

-Какво си купихте?

-Храна, цигари. Казвам си истината.“

43-годишната Емилия и още няколко човека от селото свидетелстват, че са продали гласа си в изборния ден. Признават вината си пред полицията, и пред съдия. По случая, за купуване на гласове е задържан Росен Русинов. По данни на МВР  той е давал по 50 лева на глас. Парите са раздавани в заведението, което е негова собственост.

Арестуваха общински съветник за купуване на гласове СНИМКИ+ВИДЕО

„Качих се горе в заведението, взех парите и си тръгнах. Росен ми ги даде лично. 100 лева за мен и за съпруга ми. За номер не съм знаела до последно. Знаехме примерно от този и от онзи, но лично не знаех. Не знам даже коя партия са били.“, разказва Емилия.

Илиян Стоянов също признал, че продал гласа си.

 „Полицаите имаха сведения, че съм взел пари. Няма как да не го изкажа Росен, защото мен някой ме е натопил и аз него натопих.  Той ми даде 50 лева в петък, два дни преди изборите и каза, че трябва да гласувам.“, разказва Илиян.

Илиян твърди, че вече е получил заплахи да смени показанията си, дадени пред съдия.

„Казах на полицаите, защото имам заплаха от Росен. И за това дадох обяснения в Монтана пред съдия. Даже е писано там, защото имам заплаха.“, твърди Стоянов.

 Емилия се страхува, че след като е казала истината пред разследващите, ще загуби работата си. Жената работи като домашен помощник в община Бойчиновци.

Как се изразходват милиони евро в един от най-бедните райони в страната ни? ВИДЕО

„Мен не ме е страх, че ще ме набие някой. Аз се притеснявам за работата. Не знам колко години никой не ме е хранил до сега.  Вече имаше ли натиск. Лично с мен не са говорили, но ми предаде друг човек, че искат да си сменя показанията.

-Нали знаете, че те са дадени пред съдия?

-Знам.

-И лъжесвидетелстването също е престъпление?

- Знам.

-Ще ги смените ли?

- Не, никога!   Казвам си истината. Каквото и да става това е положението, държа си на това, което съм казала в съда, Неговата съпруга е говорила с брат ми. Брат ми ме се обади по телефона и каза: Ако речеш да си сменяш показанията, да кажа, че все едно полицаите са ме изнудили. Да кажа, че Росен не ми е дал пари.

-Някой изнудвал ли Ви е ?

-Не, не.“, допълва Емилия Борисова.

Илиян също не смята да променя показанията си. Търсим и други свидетели, които са признали вината. Отказват да се срещнат с екипа ни. Отказва и Росен Русинов.

Кой е Росен Русинов? Преди време ви разказахме  за него наше разследване за злоупотреби с милиони левове в община Бойчиновци. Показахме ви кадри как общинският съветник бие по особено жесток начин учителка. За случилото се той е осъден на 1000 лева глоба. Росен Русинов е и в списъка с фиктивни работници на община Бойчиновци, за който също ви разказахме. Това са хора, които получават заплати за позиции, които заемат само по документи. След 72-часова мярка за задържане, Росен Русинов е освободен с по-лека мярка парична гаранция -1000 лева, защото е признал вината си. Него са му повдигнати обвинения за купуване на гласове-. Ако се докаже вината му, го грози от 1 до 6 години затвор и глоба до 10 000 лева.

Още сигнали за злоупотреби в община Бойчиновци ВИДЕО

Че е честа практика да се купуват гласове в община Бойчиновци твърдят и други хора, които потвърждават твърденията си с факти. Записите, които ви показваме са от  юли 2021г.  отново по време на парламентарните избори. Тогава хората, продали вота си, доказвали, че е  така като се заклеват в храм пред Бога и правят запис. Изпратен е до този, който е купил гласа им.

По случаите, които ви разказахме в Горни Дъбник и село Мадан са образувани досъдебни производства.