Бившият полицай и виден протестър Иван Дачев не е посягал на баба си, преди да я пребие жестоко във фаталната вечер на 13 декември 2022 година. Тя много го обичала и боготворяла, но когато се напиел Дачев се превръщал в друг човек и ставал агресивен. Това разказа пред съда Ирина Атанасова, която се е грижела за 95-годишната баба до последния й дъх.

Делото срещу Дачев преминава по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица, след като бившият полицай отказа да се признае за виновен по обвиненията за умишлено убийство извършено с особена жестокост. Припомняме, че 95-годишната Гена Кръстева почина в болница, след като беше брутално пребита от 46-годишния си внук. Възрастната жена е живяла в един апартамент с Иван Дачев, който е син на бившия кмет на община "Марица" Запрян Дачев, пише TrafficNews.bg.

По делото е изяснено, че внукът пиел системно и играел хазарт. Според прокуратурата бившият полицай проявявал системна агресия към баба си, която първоначално била в сферата на вербални нападки и обиди. На 13 декември 2022 г. вечерта той се прибрал, отново пиян. Влязъл в стаята на баба си и между тях възникнал скандал. Започнал да я налага по главата, а след това я оставил безпомощна. На следващата сутрин, бабата била намерена от жената, която полагала грижи за нея. 

„Грижех се за нея 4 години. Внучката ме помоли да го правя и ми плащаха. Гена ми даваше 300 лева на мен и с останалите пари покривахме сметките и лекарствата”, започна разказа си 77-годишната Ирина Атанасова. Разбирали са се и си говорили, защото тя нямала с кой друг да споделя. По думите на Ирина никога не са влизали в пререкания и не са се карали с Гена.

За Иван чувала, че бил много хубав човек, но когато се напиел ставал друг. Ставала е свидетел да се карат с баба си, но не помни да я е замерял с предмети или да я е удрял. Атанасова твърди, че Гена е упреквала целия свят, че не гледат Иван, много го е обичала.

„Вечерта на 13 декември 2022г. отидох както всяка вечер да и дам вечерята. Иван се обади по телефона и аз му казах, че не искам да говоря с него и като изтрезнее тогава да ми се обади. На следващия ден като се качих за закуската тогава видях какво е станало. Гена беше със затворени очи и дишаше тежко, не говореше. Устата и беше в кръв, а едната ръка и беше синя от лакътя надолу. Видях, че не е добре и извиках бърза помощ. Нямаха носилка и я свалиха с одеялото по стълбите. Иван нищо не правеше през това време”, разказа Ирина Атанасова пред магистратите.

В съдебната зала възникна спор около заплащането, което Ирина е получавала, за да гледа Гена Кръстева. Първоначално свидетелката твърдеше, че е получавала 300лв в началото, а в последствие не помнила колко. Това наложи и прочитане на показанията, давани в хода на досъдебното производство. Тогава Ирина е обяснила, че първо се е грижила безплатно за 95-годишната жена, после взимала 100 лева, а след това започнала да ходи по 3 пъти на ден и да и сменя памперси и ѝ давали 200 лв.

Пред съда Ирина твърдеше, че Гена ѝ е разказвала как Иван Дачев и взимал парите, които държала в портмоне под възглавницата си. След това изчезвал за по 2-3 дни и се прибирал пиян.

В първите разпити, които е давала пред разследващите полицаи, Ирина е разказала, че месец преди случката Иван бил правил скандал и замерял баба си с вестници и плодове, но по нея нямало следи от удари. Тогава си скрила паспорта, защото Иван искал да тегли кредит от нейно име.

„Гена се оплакваше, че той ще я убие, но аз не съм виждал да я удря, нито тя е споделяла той да го е правил”, казала още свидетелката пред разследващите.

Във въпросната сутрин като се е качила, видяла Иван там и купчина парцали с кръв. Изплашила се и попитала внука какво е станало, а той казал, че баба му  била паднала от леглото. Изглеждала е като пребита. Ирина я преоблякла и слязла да се обади на бърза помощ, а Иван казал, че няма нужда, защото баба му искала да си умре вкъщи.

„Качих лекарите и им казах, че внукът е горе и е доста пиян. Той постоянно повтаряше, че тя иска да си умре вкъщи”, допълнила Ирина при разпита в досъдебното производство. В съда обаче, жената твърдеше, че минало много време и не си спомня добре всичко.

Ирина е ключов свидетел и е от последните хора, които са контактували с бабата преди фаталния ден, но разпитът ѝ остави много въпросителни, относно отношенията на Иван Дачев с баба си и скандалите, които са възниквали помежду им.

Показания пред съда даде и един от комшиите на Гена Кръстева, който е помогнал жената да бъде изнесена и качена в линейката след побоя.

„Видях, че е със синини и в кръв, но не знаех, че това са физически травми. Предишния ден около 23-23:30 часа чувахме, че нещо се вика в апартамента, но не обърнахме внимание защото се е случвало и преди”, разказа Чавдар Георгиев.

„Когато влезнах в стаята при Гена имаше разхвърлени вещи навсякъде. Тя се опитваше да каже нещо, отваряше уста, но не можеше. Успокоявахме я, че всичко ще бъде наред. Иван също беше там. Говореше, че той трябва да се грижи за нея и не трябва да я взимат медицинските лица. Беше мълчалив, но не съм обърнал внимание дали е бил пиян”, разказа още свидетелят.

Георгиев допълни, че е чувал, че Иван Дачев има проблеми с алкохола, и дори вътре в апартамента е миришело на алкохол, ни никога не го е виждал да е бил пиян.

По делото трябва да бъдат разпитани общо 8 свидетели и вещи лица, изготвили експертизите. Сестрата на Иван Дачев отказа да свидетелства срещу брат си, а в предишното заседание стана ясно и че няма да се конституира като частен обвинител. Самият Дачев също ще даде обяснения за случая, но това ще се случи след като бъдат разпитани всички свидетели. Изслушването им ще продължи днес и в утрешния ден.

Припомняме, че първоначалното обвинение срещу Иван Дачев бе за нанасяне на средна телесна повреда, но в последствие беше преквалифицирано в умишлено убийство, извършено с особена жестокост. Ако бъде признат за виновен, бившият полицай може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.