Известният кулинар Андре Токев, който призна вината си, че е шофирал в пияно състояние, ще прекара между две седмици и месец в приемното отделение на Софийския затвор, а след това затворническата администрация ще реши къде да го прати, за да изтърпи и останалата част от наказанието си.

Андре Токев влиза в затвора

То е 7 месеца за това, че през октомври миналата година шофира на столичното Околовръстно шосе след употреба на алкохол, и още три месеца, че карал пиян, но във Варна преди това.

Шеф Токев обаче няма да е в затвора 10 месеца, защото от тях се приспада времето, през което е бил под домашен арест - от 11 ноември досега, както и 72-та часа задържане под стража, непосредствено след като пътните полицаи го спипаха зад волана почерпен.

Така че приблизително общото му наказание ще е около 8 месеца - до към края на лятото.

Най-вероятно въпросните месеци топ готвачът ще ги прекара в затворническото общежитие от открит тип в "Казичене", тъй като има лека присъда. През това време прочутият кулинар вероятно ще има възможност да изяви и способностите си в кухнята, тъй като в затвора лишените от свобода сами приготвят храната си.

В сряда шеф Токев сключи споразумение с прокуратурата, което беше одобрено от съдия от Софийския районен съд. Споразуменията не се обжалват и протестират, а веднага влизат в сила.

Това обаче не означава, че още същия ден той е бил откаран към затвора. Споразумението първо трябва да бъде изпратено на прокуратурата, а оттам на съдебната охрана, която да отведе Токев в мястото за лишаване от свобода, разкрива "24 часа".

Според закона той първо ще бъде настанен в приемното отделение, което се намира в корпуса на Софийския затвор. Целта е лишените от свобода да се адаптират към ситуацията. През това време им се прави досие, в което се дава оценка на риска.

По силата на споразумението шеф Токев трябва да плати глоба от 450 лв. в полза на държавата, както и разноски по делото в полза на СДВР - 553,50 лв. Също така остава без книжка за година и 6 месеца.

Сега съдът привежда в изпълнение и отложеното наказание на районния съд във Варна в размер на 3 месеца лишаване от свобода. Причината - той е хванат да кара пиян в София, докато е бил в изпитателен срок.

Токев карал своя бял пикап във Варна, когато за проверка го спрели полицаи от местното 5-о РУ. Дрегерът отчел, че е пиян. Той отишъл за кръвна експертиза и тя удостоверила 1,6 промила алкохол в кръвта.

Тогава кулинарят се признава за виновен и пак сключва споразумение с прокуратурата. Наказан е с 3 месеца лишаване от свобода, но условно, а изпитателният срок е определен на 3 г. Взели му и книжката за 4 месеца.

Въпреки това шеф Токев отново сяда зад волана на същата кола и отново пиян, но този път в София. Андре шофира същия пикап опасно и пиян в интензивния трафик на Околовръстното шосе в края на октомври м.г.

За всички, които го пожелаха! Как шеф Токев кара по джанти ВИДЕО

На кадрите, разпространени в социалните мрежи, се видя как кара близо километър, само по джанти. Минава от платно в друго без причина, а при завоите части от гумите изпадат по пътя.

Малко преди да бъде спрян, от колата излизат и искри. Екшънът е заснет от видеорегистратор на друг шофьор. Граждани подали няколко сигнала на тел. 112 за автомобил, който криволичи по пътя, а полицаите от СДВР веднага го спрели. Взели книжката на Токев и го питали какво се е случило.

"Спуках гума", казал звездата от предаването "Мастършеф". Още с приближаването до автомобила катаджиите забелязали, че три от гумите му са спукани, а дясната задна е без колело.

Тогава униформените усетили, че мирише на алкохол, и го изпробвали с дрегер, който отчел 1,9 промила, кръвната проба обаче заковала точно 2 промила.

Нова експертиза: Андре Токев е карал под въздействието на 2 промила алкохол

"Съзнавам, че не е достатъчно само да ви се извиня. Вие заслужавате повече от това. И аз ви обещавам, че ще работя за възстановяването на доверието ви към мен. Вярвам, че няма по-добър учител от живота в стремежа си да се поправим. Макар и понякога по трудния начин. Случилото се е недопустимо и мога само да благодаря на Господ, че запази живота ми и не навредих на други освен на себе си" - така Токев се извини след инцидента във Facebook.

Андре Токев: Съжалявам! Ще работя за възстановяването на доверието ви към мен