Пристигащите от Русия в Грузия почти са се удвоили, откакто миналата седмица руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация във връзка с конфликта в Украйна, предаде Франс прес, като се позова на грузинското министерство на вътрешните работи.

"Броят на тези хора се е увеличил до около 10 хиляди на ден. Например в неделя са били 11 200, а вчера - по-малко от 10 хиляди", се казва в съобщението. За сравнение, точно преди обявяването на мобилизацията те са били 5-6 хиляди, изтъква грузинското министерство.

Руски БТР се появи на границата с Грузия, руснаци захвърлят колите си и бягат пеша ВИДЕО

Припомняме, че вчера медиите съобщиха за създаването на контролно-пропускателен пункт на руско-грузинската граница. По-рано очевидци забелязаха руски бронетранспортьор на ГКПП Горен Ларс на границата с Грузия.

Граничното управление на ФСБ за Република Северна Осетия-Алания коментира пред РБК защо там се е появил бронетранспортьор и отрече създаването на контролно-пропускателен пункт.

Украйна удари ешелон с мобилизирани руснаци

Според граничарите това е "резерв" за всяко "непредвидено събитие" - ако резервистите се опитат да пробият пункта и да напуснат страната без документи.

Над 261 хил. мъже са напуснали Русия след обявяването на частична мобилизация, съобщава руската медия "Новая газета Европа", позовавайки се на източник от президентската администрация.