Окръжен съд – Пловдив взе най-тежката мярка задържане под стража спрямо Иво Даскалов, по прякор Лудия. На Великден пловдивчанинът причини тежка катастрофа на Околовръстното шосе, в която загинаха трима души. Броени дни след това, той бе освободен под гаранция от Апелативен съд. В сряда Лудия е задържан отново, след като срещу него са събрани доказателства, че е участвал в отвличането на Фарук Манаф, съобщи  TrafficNews.

Младият мъж е бил отвлечен и изтезаван, а след това са му били подхвърлени наркотици, за да бъде арестуван и да не се разприказва. По досъдебното производство по случая като обвиняеми са привлечени полицейският служител Атанас Качаков, както и двама криминално проявени лица.

Случаят получи гласност след арестите в Трето РПУ, при които бе задържан и началникът на районното Самуил Хаджиев. Той самият бе обвинен , че неправомерно е наредил на свои служители да изземат записите от камерите на обектите на Околовръстното от нощта на катастрофата. 

Спрямо Даскалов е повдигнато обвинение по чл. 142 ал.3 т.3 вр. ал.2 т.2 и т. 6 вр. ал.1 вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал.1 от НК – за отвличане, като към отвлеченото лице е проявена особена жестокост,  деянието е извършено от четири лица, между които и лица от състава на Министерството на вътрешните работи. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години или доживотен затвор, както и конфискация на част или цялото имущество на виновния.

Съдът прецени, че от събраните до момента доказателства по делото може да се направи обосновано предположение, че Иво Даскалов е съпричастен с престъплението, за което му е повдигнато обвинение.

Според съда при мярка, различна от задържане под стража, няма опасност обвиняемият той  да се укрие, но съществува опасност да извърши престъпление.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на  1 юли 2021 г.  от 10.00 часа.

Задържаха Иво Лудия! Повдигнаха му обвинение за отвличане