Двамата задържани заради дрога за близо 3 милиона лева при акция на ДАНС и ГДБОП-Пловдив, заявиха пред съда, че са невинни и не знаят защо са се озовали и двамата в тази схема, предава TrafficNews.

Българинът Богомил Борисов и македонецът Горан Митевски се изправиха преди часове пред Окръжен съд в Пловдив, за да бъдат гледани техните мерки за неотклонение. Припомняме, че двамата бяха задържани при спешна акция, която беше съвместна от ДАНС, ГДБОП и ОД на МРВ Пловдив. Полицията е действала по сигнал, който е гласял, че автомобил ще транспортира стока по АМ „Тракия“. Известно е било, че наркотикът е тръгнал от Западна Европа, а крайната точна е била Турция. 

По време на акцията, след като МПС-то е било спряно, последвала задълбочена проверка. В автомобила били открити 24 кашона.  Всеки от тях пълен с марихуана - в 10 кашона имало по 6 пакета, а в 14 - по 5 пакета. Общото им тегло било над 130 кг. марихуана, оценени на стойност от близо 3 милиона лева.

От държавното обвинение днес поискаха спрямо двамата задържани най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража"  с мотива, че са съпричастни към престъплението, за което са привлечени като обвиняеми. Според прокурора има опасност те да се укрият и да извършат друго престъпление, предвид че македонският гражданин през 2015 е осъждан за контрабанда.

Обвинението отбеляза, че кашоните с наркотиците са били принасяни от едното МПС в другото от обвиняемия Борисов, който изрично си е сложил ръкавици , за да извърши тези действия. В съдебната зала стана ясно, че разследването продължава и спрямо други лица, с които са оперирали. Някой от тях са се укрили и тепърва ще се изясняват детайли.  Българинът е отказал да дава обяснения пред разследващите, завърши обвинението.

"Не съм слагал ръкавици". Това отговори българинът след думите на прокуратурата.

Защитата на Богомил Борисов адвокат Тони Чакъров заяви пред магистратите, че подзащитният му не е бил задържан и не е присъствал на мястото, където автомобилът с дрогата е спрян. По думите му Борисов няма нищо общо с тях. Юристът заяви, че не е ясно как тези наркотици са появили в тази кола и от къде са били транспортирани. Според него тези доказателства са само на база разпити на служители от ДАНС.

По думите на Чакъров същитите са казали, че Борисов е влязал в България на 14 февруари в 1:00 часа през граничен пункт Видин. 

“Ако същият е държал наркотици, ние следва да се запитаме защо не е бил задържан още тогава, когато е засечен. Вместо това той е арестуван много часове след като Горан Митевски  е бил задържан с автомобила”, заяви адвокатът.

 Той каза още, че обвинението е за държане на наркотични вещества, но няма доказателства, че Борисов е държал такива в себе си. Юристът отбеляза, че обвиняемият няма да се укрие и не би извършил престъпление, защото е с чисто съдебно минало и е съдействал на службите.

 “Моля да отчетете 44-годишната му възраст. Ако може мярката му  бъде домашен арест с поставяне на гривна, подписка или гаранция. Подзащитният ми се нуждае от лечение и съдействие от неговите близки. Все пак метафорично казано, но свидетелите от ДАНС  рисуват една картина.  Единствено е установено влизане на Борисов в България. При спиране не е задържан с наркотични вещества”, завърши юристът.

 Защитата на 47-годишният македонски гражданин, който всъщност е шофирал буса, заяви, че всеки е невинен до доказване на противното. Според адвокат Таня Каменова в обвинителния акт не става ясно, че  количества наркотици са намерени в автомобил, тя  добави, че  не става ясно и дали обвиняемият Митевски е шофирал МПС-то , като отбеляза, че то не негова собственост.

 “Събраните доказателства не си кореспондират с обвинението,”завърши тя и пожела за подзащитния си парична гаранция или подписка. 

 В последните си думи пред съда Богомил Борисов каза, че е невинен и няма нищо общо с това.

Не знам за какво става въпрос. Разбрах от ГДБОП и нито съм се дърпал, нито нищо. Аз ако съм имал нещо общо с цялата ситуация, щях да избягам , но не съм го направил. Никога не съм се отклонявал от правия път”, заяви Борисов 

 Неговият съучастник в схемата Горан каза, че не знае как двамата са се отзовали по този начин в тази схема. Пред съда той отново представи първата си версия, че всъщност е знаел, че превозва в кутиите маратонки към Бургас, като завърши с това, че има документ.  

След като изслуша всички страни по делото, съдия Бонев реши, че най- адекватната мярка за двамата мъже е “задържане под стража. Така той ги остави в ареста. 

 За това деяние законът предвижда 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000. Решението на Окръжен съд не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд.