В Съединените американски щати е задържан заподозрян за убийството на четири жени, чиито тела бяха намерени на плажа преди 13 години. 

Полицията в Ню Йорк арестува 59-годишния архитект Рекс Хойерман, който е обвинен в поредица от убийства през 2009 и 2010 г. на плажа Гилго, южно от Лонг Айлънд. Той е заподозрян в бийството на Мелиса Бартелеми, Меган Уотърман и Амбър Костело.

Той може да е замесен и в смъртта на Морийн Брейнард-Барнс през 2007 г., но засега в този случай той е само главният заподозрян. Рекс Хойерман е арестуван без гаранция, пише CNN.

Сериен убиец, САЩ, тела на жени, убийство на проституиращи, Рекс Хойерман, заподозрянцял екран
Американецът може да е убил четири жени на плажа Гилго Снимка: CNN

Убийството на жени на плажа: хронология на събитията

През 2010 г. следователите започнаха да издирват жена на име Шанън Гилбърт. Именно тогава на плажа били открити телата на жертвите на обвиняемите. Тялото на Гилбърт е открито година по-късно, но тези събития по никакъв начин не са свързани - тя починала в резултат на злополука.

Всички жени, за които се твърди, че е убил Рекс Хойерман, са били секс работнички и той ги е намерил с помощта на услугата за обяви Craigslist.

През 2011 г. до същия плаж бяха открити фрагменти от още 9 тела, включително дете и транссексуална жена, но полицията също не вижда връзка с тези убийства.

Разследването продължи около 13 години. Ситуацията стана резонансна и журналистът от New York Magazine Робърт Колкър написа книгата „Изчезналите момичета“, която почти веднага се превърна в бестселър. Лиз Гарбус екранизира книгата за услугата Netflix и има много подкасти и статии, посветени на този случай.

Убийството на жени на плажа: как е открит обвиняемият

През 2022 г., когато никой не очакваше това, имаше пробив в разследването. Друг разследващ екип, включващ представители на окръг Съфолк, полицията в Ню Йорк и ФБР, се зае с повторна проверка на доказателствата.

След това тръгнаха по следите на Рекс Хойерман, защото той притежава стар камион Chevrolet Avalanche. Абсолютно същия, както беше съобщено по-рано от свидетели на местопрестъплението.

Сериен убиец, САЩ, тела на жени, убийство на проституиращи, Рекс Хойерман, заподозрянцял екран
В САЩ след 13 години задържаха вероятния убиец на 4 момичета на плажа Снимка: CNN

За да комуникира с жертвите, убиецът е използвал телефони за еднократна употреба, благодарение на които също е било възможно да се установи, че обажданията идват от райони, които са свързани със заподозрения.

В новата версия на разследването се казва още, че Рекс Хойерман е създал фалшиви интернет акаунти, за да търси порнографски материали, както и кадри от изтезания, но една от основните цели е да се следи разследването на случая на плажа Gilgo.

Основното доказателство станало парче пица, изхвърлено от архитекта. Взели му ДНК и я сравнили с ДНК-то на заподозрения - в един от ютените чували, в които било увито тялото на жертвата, била открита косата му през 2010 г. След 13 години митохондриалната ДНК от косата съвпада с пробата от парче пица на Хойерман.

Сериен убиец, САЩ, тела на жени, убийство на проституиращи, Рекс Хойерман, заподозрянцял екран
Рекс Хойерман остави някои доказателства Снимка: CNN

„Най-накрая дойде денят, когато някой с толкова зло сърце, който уби невинни хора в разцвета на силите им, унищожи младите им животи, ще бъде подведен под отговорност“, коментира инцидента губернаторът на Ню Йорк Кати Хокул.

Самият Рекс Хойерман не признава вината си.

Превод: GlasNews